Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkcionalistická teória sociálnej stratifikácie

Davis a Moore tvrdili, že stratifikácia je funkčne nevyhnutná pre organizáciu sociálneho života, pre existenciu spoločnosti. Podľa obidvoch, aby spoločnosť mohla nejako fungovať, musí nejako rozdeľovať svojich členov do sociálnych pozícií a primäť ich, aby plnili povinnosti vyplývajúce z týchto pozícií. Spoločnosť musí v jednotlivcovi vzbudzovať túžby, aby obsadzovali a zastávali tieto pozície a vykonávali povinnosti s nimi spojené. Obaja tvrdili, že sociálne pozície v spoločnosti nie sú si navzájom rovné, nie sú rovnocenné. Sociálne významné a sociálne dôležité rozdiely medzi pozíciami existujú, pretože povinnosti spojené s týmito pozíciami sa navzájom líšia svojou sociálnou hodnotou. Pozície sa líšia tiež tým, ako obľúbené či neobľúbené, príjemné či nepríjemné sú povinnosti s nimi spojené. A napokon, rozdiely sú i v miere schopností a talentu, ktorú vyžadujú od ľudí uspokojivé zastavanie rôznych pozícií.
Davis a Moore teda vychádzali z predpokladov, ktoré sa dajú zhrnúť aj takto: niektoré pozície v spoločnosti sú dôležitejšie pre jej fungovanie ako iné, tieto pozície je veľmi ťažké zastávať, lebo si vyžadujú osobitný talent, schopnosti i prípravu a často sú neobľúbené či veľmi namáhavé, aby spoločnosť zabezpečila obsadenie týchto pozícií, nadmerne odmeňuje ich zastávanie mocou, prestížou a materiálnymi kompenzáciami.
Davis a Moore sa podrobne venovali analýze odmien, ktoré spoločnosť poskytuje. Niektoré druhy odmien prispievajú k lepšej životnej úrovni, blahobytu, komfortu, k zábave....- to sú odmeny pokladané za výsady, sú spojené s určitými pozíciami. Ich dôsledkom je vytvorenie systému sociálnej nerovnosti, založeného bezprostredne na rôznych odmenách spojených s pozíciami, ale v konečnom dôsledku založeného na nevyhnutných požiadavkách organizácie a fungovanie spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat