Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Medzinárodné organizácie

6.Medzinárodné organizácie
Najdôležitejšou organiz. je OSN.Ustanovujúca konferencia sa zišla v San Franciscu 25.4.1945 , prijala Chartu OSN.Vstúpila do platnosti 24.10.1945. Cieľom OSN je úsilie o udržanie medzinárodného mieru a bezpecnosti , rozvíjanie priateľských vztahov medzi národmi, rozvoj medzin. hospod. , sociálnej, a kultúrnej spolupráce , podporovať pokrok , presadzovať uplatn. zákl. ľudských práv. Ak dôjde k ohrozeniu mieru členské štáty na zákl. rozhodnutia Rady bezpečnosti zakročiť proti útočníkovi a použiť vhodné donucovacie opatrenia .Vnútornými konfliktami sa OSN nie je povinná zaoberať. Dnes má OSN približne 186 členov. OSN má 6 hl. orgánov:
1.Valné zhromaždenie - je jediný orgán v ktorom sú zastúpené všetkz čl. štáty. Skladá sa z delegácii všetkých čl. štátov . Každý člen môže na zasadanie vyslať 5 zástupcov, 5 náhradnikov a voľný počet poradcov. VZ- prejednáva otázky týkajúce sa medzi. mieru, bezpečnosti , ozbrojenia, sociálna, kultúrna, hospod. , spolupráca. Schádza sa na pravidelných , zvláštnych schôdzach./raz ročne/.
2.Rada bezpečnosti - má základnú a hlavnú zodpovednosť za udržanie mieru a bezpečnosti . Od roku 1965 má 15 členov. Rada bezpečnosti plní úlohy organizačné a správne .
3. Hospodárska a sociálna rada- plní pod vedením VZ rozsiahle úlohy na poli hosp., sociálnej, a kultúrnej spolupráce medzi čl. štátmi OSN. Skladá sa z 54 členov - volí ich VZ na 3 roky. Táto rada vypracúva štúdie a správy, alebe dáva popud ich príprave orgánom. Jej uznesenia majú povahu právne nezáväzných odporúčaní.
4.Poručenská rada - je orgán OSN, ktorý pod vedevím VZ dozerá na plnenie povinností zo strany spravujúcich mocností v poručenských územiach . Táto činnosť sa dotýka koloniálnych území a krajín. Skladá sa zo 4 členov.
5.Medzinárodný súdny dvor- je hlav. súdnym orgánom OSN .Jeho hlav. úlohou je riešiť právne spory medzi štátmi. Medzin. súdny dvor je zborom 15 nezávislých sudcov.
6 Sekretariát -sa skladá z generálneho tajomníka OSN a potrebného počtu zamestnancov. Generálny tajomník je hl. správnym úradníkom OSN.Sekretariát je rozdelený do úradov, odborov a oddelení. Výdavky OSN sa hradia z rozpočtu schvaľovaného VZ. Sídlo je New Yorku.

Žádné komentáře:

Okomentovat