Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Teória vládnucej triedy

Teória vládnucej triedy
Roško pri tvorbe svojej teórie vládnucej triedy obohatil Marxov pojem vládnucej triedy. Vo svojej práci Roško ani len nepolemizoval s niekým, kto by pochyboval o tom, že v socialistickej spoločnosti je robotnícka trieda vládnucou triedou. Existenciu vládnucej triedy bral ako samozrejmý fakt. Roško pri vypracovaní svojej teórie vládnucej triedy vychádzal aj z Leninovej definície tried, ale považoval ju za príliš všeobecnú. Vychádzal z predpokladu, že robotnícka trieda je v etape budovanie socializmu vládnucou triedou, preto považoval Marxovu definíciu tried za adekvátnejšiu pre skúmanie sociálnej štruktúry socialistickej spoločnosti.

Skúmanie sociálnej štruktúry v deväťdesiatych rokoch
V rokoch 1991-92 sa uskutočnili dva empirické výskumy, ktorých súčasťou bolo aj zisťovanie údajov o sociálnej štruktúre Slovenska.
Autori koncepcie transformácie sociálnej štruktúry sú Bunčák a Harmadyová. Vo svojom výskume použili Eriksom-Goldthorpe-Portocarerovu triednu klasifikáciu, pričom použili desaťtriedny variant tejto klasifikácie a využili výsledky dvoch výskumov: Sociálna stratifikácia 1991 a ASSP 1992. Svoju pozornosť venovali aj demografickému vývoju, štruktúre zamestnanosti a vzdelania.
Štúdia M. Tučka sa pokúša postihnúť vývoj sociálnej štruktúry v Čechách a na Slovensku od roku 1945. Zvláštnu pozornosť venoval obnove súkromného vlastníctva po roku 1989, vývoju zamestnanosti a zmenám odvetvovej a profesiovej štruktúry. Venoval sa tiež skúmaniu vývoja životnej úrovne a zmien v životnom štýle.

Žádné komentáře:

Okomentovat