Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhy medz. vzťahov

2.Druhy medz. vzťahov:
1) vzťahy politické- celok vzájomného pôsobenia všetkých prvkov systému medz. vzťahov. Platí pravidlo, že intenzita konfliktu mocenských skupín dvoch štátov sa nerovná intenzite konfliktu ostatných sociálnych a záujmových skupín týchto dvoch štátov. Intenzita spolupráce dvoch spolupracujúcich mocenských skupín na čele dvoch štátov sa nerovná intenzite spolupráce ostatných politických a záujmových skupín dvoch štátov. Na základe svojich polit. záujmov vstupuje každý štát do vzťahov najrôznejšieho druhu s inými štátmi. Tieto vzťahy- ek., obchodné, právne, diplomatické, vedecké, kultúrne a iné-majú polit. charakter. Akýkoľvek takýto problém medzišt. vzťahov je riešený prostredníctvom medzišt. polit. vzťahov.
2) ekonomické- Nie sú iba súhrnom ek. vzťahov jednotl. štátov, ale kvalitatívne vyšším javom, kt. sa vyvíja vo vzájomnom pôsobení svetového celku. Stále väčšiu úlohu tu zohrávajú medz. ek. organizácie a inštitúcie. V súčasnosti je výrazné zosilňovanie tendencie k internacionalizácii ekonomiky. Mondializácia ekonomiky- ide o vnútorne previazaný komplex procesov a väzieb, kt. umožňujú produkovať, distribuovať a konzumovať produkty i služby, zhodnocovať materiálnu i imateriálnu produkciu vo svet. meradle na vš. trhoch, kde sú v platnosti svet. normy.
3) kultúrne- vzájomná výmena kult. hodnôt prispieva k vzájomnému chápaniu a zbližovaniu národov a tým i k priaznivému vývoju medz. vzťahov.
4) právne- Sú výsledkom činnosti subjektov medz. vzťahov, predovšetkým zvrchovaných a nezávislých štátov. Ich špecifikom je regulovanie vzájomných vzťahov medzi účastníkmi medz. spoločenstva na základe princípov a noriem. Pomáha štátom zaisťovať svoje záujmy, rozvíjať vzájomné vzťahy, odvracať a riešiť konflikty, riešiť sporné otázky.
5) vojenské- súhrn vojenskopolitických, vojenskohospodárskych a vojenskotechnických vzťahov. Klesá význam kvantitatívnych faktorov, rastie kvalitatívne technologických napr. zbrane hromadného ničenia.

Žádné komentáře:

Okomentovat