Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Giddensova teória štrukturácie triednych vzťahov

Giddensova teória štrukturácie triednych vzťahov
Vo svojej knihe Triedna štruktúra vyspelých spoločností sa inšpiroval Marxovou teóriou, ale hlavne názormi jeho kritikov, a to najmä Weberom. Na základe prehodnotenia diel klasikov Giddens definoval triedy ako: veľký agregát jednotlivcov, založený na neosobne vymedzených vzťahoch a svojou formou otvorený..

Giddens vymedzil, čo trieda nie je:
- nie je to osobitná „etnita“, čiže ohraničený sociálny útvar
- triedu treba odlišovať od vrstvy
- treba odlíšiť triedu od elity

Giddens rozlišuje nepriamu a priamu štrukturáciu triednych vzťahov. Podľa Giddensa vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je stupeň uzavretosti mobilitných šancí, tým viac to podporuje utváranie identifikovateľných tried. Štrukturáciu triede teda podporuje miera obmedzenia mobility vzhľadom na špecifické trhové schopnosti. Existujú tri druhy trhových schopností: vlastníctvo výrobných prostriedkov, vzdelanie a kvalifikácia a manuálna pracovná sila.

Rozdiel medzi Triednym vedomí a triednym uvedomením je podľa Giddensa podstatné, lebo triedne uvedomenie môže mať aj formu popierania existencie reality tried. Triedne vedomie zahŕňa poznanie, uvedomenie si, že existujú aj iné triedy. Vedomie triednej identity totiž zahŕňa aj uvedomenie si charakteristík, ktoré oddeľujú jednu triedu od ostatných.

Žádné komentáře:

Okomentovat