Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skúmanie sociálnej stratifikácie a mobility slovenskej spoločnosti

Skúmanie sociálnej stratifikácie a mobility slovenskej spoločnosti
Doteraz bola v slovenskej sociológii stratifikačne interpretovaná slovenská spoločnosť iba raz – vo výskume z roku 1967, uskutočnenom pod vedením Pavla Machonina. Tento výskum mala všetky atribúty, ktoré sa spájajú so stratifikačným prístupom – vertikálnu sociálnu diferenciáciu spoločnosti aj pokus aplikovať koncepciu výkonovej spoločnosti na socialistickú spoločnosť. Machoninov výskum vtedajšia moc označila za prejav pravicového oportunizmu a revizionizmu v československej sociológii a zabezpečila, aby všetko čo bolo s týmto výskumom spojené, postupne z českej a slovenskej sociológii vymizlo.

Začiatky skúmania sociálnej stratifikácie slovenskej spoločnosti sú spojené s konštituovaním marxisticko-leninskej sociológie ako jedinej jedinej sociológie v socialistickom Československu. Táto sociológia vznikla v Československu v období zdôrazňovania spoločenskej dôležitosti tzv. vedecko-technickej revolúcie a z nej vyplývajúceho vyzdvihovania významu vedy v živote spoločnosti.
Za hlavnú úlohu marxistickej sociológie sa považovalo využívanie sociologických poznatkov v praxi riadenia spoločenského života a v rozvoji socialistickej spoločnosti.

Machoninov výskum sociálnej stratifikácie
Machoninov prístup k analýze sociálnej stratifikácie československej spoločnosti sa opieral o predpoklad, že v socialistickej spoločnosti už sociálne triedy nezohrávajú rozhodujúcu úlohu z hľadiska jej ďalšieho vývoja. Tvrdil, že v socializme neexistujú vo vnútri spoločnosti triedy a triedne vzťahy v pôvodnom zmysle slova, ale zásadne premenené, preto sa na socializmus hľadisko triednej analýzy dá uplatniť len čiastočne. Zdôrazňoval kvalitatívnu odlišnosť kapitalizmu a socializmu.

Machonin sa inšpiroval hlavne Lenského teóriou sociálnej stratifikácie.

Machonin pod sociálnou štruktúrou rozumel sieť relatívne stálych podstatných funkčných vzťahov sociálneho systému ako celku a jeho prvkov, ako aj prvkov navzájom, charakteristickú pre daný sociálny systém v danej etape vývoja.

Žádné komentáře:

Okomentovat