Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Spojené kráľovstvo VB a Sev. Irsko

Parlament
2 komory
1.Horná snemovňa-snem. lordov-jediné opravnenie-odložiť prijatie zákona o 1 rok-zo 4 kateg. členov-dedičná šlachta-dedičné čl., čl. menovaní kráľovnou za zásluhy do šľacht. stavu na doživ.-nededíč.-,najvyšší predstav. anglikánskej cirkvi-doživ., čl. najvyšších apelačných súdov-doživ.

2.Dolná snemovňa-najvýzn. komora brit. parlm.-volby na väčšinovon systeme- volena na 5 r.- datum volieb zavisi od na uvahe vlady, väčšinu miest- získava 1 str., britská exekutíva-uplne ovlada legisl.- parlament VLADA-stanovuje denný progr.PARLAM.-riadi zákonod. proces. Moc prešla z par. na vla. a z vla. na ministerského predsedu. Vlada cca 110 čl-okrem ministrov-vladny sekretári a parlm. sekr, predst. inštit a uradov vznik. v hist. dobech- nikdy sa nesch ako celok Kabinet-vlada v užšom zmysle- 18-23 os.-rozh. minist. preds. po konzult.

Sekretariát min. predsedu-výk. org.-vl. sekr., vl. výbory, medziparl. výbory

Súdna moc:nemaju pravo posudy. zák. a roz. exek. z hľad. ich ústavnosti na rozdiel USA-neexistuje pjem ust. sud-najv. sud. SUDy zákony realizujú-zmeny sú vecou parlamentu , sudci men. do funcii doživotne- odv. na zákl. oboch komor parl.

Žádné komentáře:

Okomentovat