Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formy štátu

•Formy štátu:
Unitárny štát:-medzi najrozšírenejšie formy štátneho usporiadania.Štát má jednu ústavu,jedno zákonodarstvo,jedno občianstvo.Nejestvujú tu časti kt.by mali povahu samostatných štát.útvarov.Podľa toho ako sú podriadené nižšie orgány vyšším, rozlišujeme
A.)Unit. štátycentralizované-ústredné org.štátu oprávnené zasahovať do celej prívomoci miestnych orgánov,kt.sú vyššími org. riadené priamo.
B.)Unit.štáty decentralizované-ústredné org nemajú právomoc,je totiž pridelená miestnym orgánom, kt.ju vykonávajú samostatne.
Autonómny útvar:Je to určitá samospráva,kt.má aj niektoré zákonodarne výkonné ale aj súdne právomoci.Poznáme aj politické autonómie-majú vl.ústavu.Existujú aj administratívne autonómie-sú urč.spôsobom obmedzené,majú síce štatút autonómnosti, ale sú podriadené ústredným orgánom daného štátu. Národnostná autn.-rieši otázky národnosti v danom štáte.
Zložený štát:Vzniká z dvoch al.viacerých korporatívnych spoločností, kt.vytvárajú štát bez toho aby sa vzdali národnej štátnosti.-dvojaká sústava štátnych útvarov, pričom zväzové org.majú odvodenú právomoc a republikové majú pôvodnú. Má dvojakú ústavu. dvojkomorový parlament,dvojaké zákonodarstvo i dvojaké štátne občianstvo.
Federácia:najčastejšia forma zloženého štátu.Zkladá sa z 2,viacerých štátov-spojené sú do väčšieho celku zmluvou.Časť kompetencie si ponechávajú a časť ide na federálny štát.Konfederácia:-medzinárodno-právne uznázné nadštátne spojenie suverénnych štátov.Spoločné štátne org.,kt.uznesenia musia byť zchválené org.členských štátov konfederácie.

Suverenita štátu: -nezávistloť od inej moci-mimo hraníc štátu.
Vnútorná suverenita.-štát je na svojom území najvyššou mocou.Vlastná-armáda, polícia, prokuratúra, atď.
Vonkajšia suverenita-št.vo svojej zahraničnej činnosi nepodlieha inej moci.Zmluvy s inými št.sú tvorené na základe vlastnj vôle.

Žádné komentáře:

Okomentovat