Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

John H. Goldthorpe a jeho vymedzenie tried

John H. Goldthorpe a jeho vymedzenie tried
Goldthorpe je dnes najznámejším predstaviteľom weberovskej línie skúmania sociálnej stratifikácie súčasných vyspelých spoločností i sociálnej mobility v týchto spoločnostiach. Je autorom a spoluautorom mnohých kníh a štúdií, ktoré sú venované rozboru teoretických otázok spojených so skúmaním a vymedzovaním tried, sociálnych vrstiev, systémov sociálnej stratifikácie i procesu sociálnej mobility. Zároveň sa však venuje aj empirickému overovaniu svojich teoretických názorov a metodologických prístupov ku skúmaniu stratifikácie a mobility. Jeho výskum sociálnej stratifikácie vychádzal z deľby práce ako základného determinantu spoločenských tried a za hlavné triedne rozdiely považoval rozdiely medzi zamestnaniami s fyzickou a duševnou prácou. V jeho koncepcii sociálnej stratifikácie sa stretávame aj s termínom profesiová trieda. Mnohí autori však pokladajú tendenciu považovať profesiový status za spoločenskú triedu za veľmi zmätočnú a chybnú. Pracovná situácia hovorí o pozícii v organizácii práce a technológii výroby, v štruktúre sociálnych vzťahov a v kontrolných systémoch .

Vytvoril vlastnú stupnicu, ktorú využil najmä vo výskumoch sociálnej mobility. Klasifikácia tried, ktorú Goldthorpe vytvoril, je sociológmi považovaná za neowebrovskú. Vo svojej koncepcii kombinuje dva základné weberovské prvky: vlastníctvo majetku a vedomosti. Tri základné kategórie tried, ktoré Goldthorpe vyčlenil vo svojej klasifikácii sú: servisná, medziľahlá a robotnícka trieda. Jeho klasifikácie vychádzajú z troch druhov kritérií: trhová situácia, pracovná situácia a statusová situácia. Svoje usporiadanie tried však nechápe ako jednoznačne hierarchické.

Pritom však je medzi sociológmi rozšírený aj názor, že neomarxistická a neoweberovská koncepcia sociálnych tried a stratifikácie konvergujú. Obe koncepcie uznávajú, že triedne vzťahy i existencia tried závisia od vlastníctva majetku, od disponovania pracovnou silou, od vzdelania a kvalifikácie, a klasifikácie spoločenských tried, ktoré vytvárajú neomarxisti a neoweberovci, sa podľa mnohých autorov čoraz viac podobajú.

Žádné komentáře:

Okomentovat