Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TEÓRIA POLITIKY

1. TEÓRIA POLITIKY(TP):
1.TP v historickom vývoji:
POLITIKA-určitá, zámerná, cieľavedomá činnosť, zamer.na urdržanie al. zmenu daného stavu. Konečným cieľom je získať polit. moc.

POLITOLÓGIA siaha svojimi gnozeologickými koreňmi hlboko do dávnej minulosti. Z hľ.širších súvislostí môžeme jej počiatky nachádzať už na zač.procesov vyčleňovania činností spojených s org.a riadením spoločn.,od ostatných obl.spoloč.života.Tak ako sa rozvíjal spoloč.život,vznikali a rozvíjali sa aj teórie o spôsobe spravovania spoločnosti.

ANTICKÉ GRÉCKO je kolískou eur.kultúry,a v ňom sa nach.aj počiatky tradície demokrat.spoločnosti.V antike nachádzame aj prvé zárodky vedy o politike a v nej sa zač.postupne rozvíjať aj bádanie o politike.Polit.sa skúmala najmä v súvislosti s činn.a pôsobením štátu ako špecifickej formy zjednocovania ľudí. V ant.Grécku vznik.aj prvé,tzv.mestské štáty - polis.Grécku polis tvorilo spravidla nejaké mesto a jeho bližšie al.širš.okolie. Tak vzniko Milét,Atény,Sparta či Efez.Spoč.v gréckych polis vládli králi.Ich vláda nebola iba vyloženou despociou,ale bola to skôr akási „obmedzená monarchia“,tj.samotný kráľ sa obracal na otrokárov,šľachtu pre radu či súhlas pre jeho rozhodnutie. Neskoršie sa začala vytvárať vláda šľachtická.Moc šľachty už bola založ.na pozemkovom vlastníctve a na výlučnom práve vykonávať niekt. nábož. úkony. V ant. Gr.sa zač.formovať aj prvé formy vlády.

Žádné komentáře:

Okomentovat