Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Polit.moc

4.Polit.moc:
Správne poznanie a uplatnenie moci,musí pomáhať nastoliť v spoločn.naozaj demokratické,humánne a vzájomne vyrovnané vzťahy. Moc je spoločenský fenomén,kt.významnou mierou ovplyvň.vývoj spoločn., pretože práve moc je jednou z kľúčových otázok polit. Pojem moc nevyhnutne obsah. 2 prvky: 1.materiálne prinútenie a 2.presvedčenie a viera ovládaných,že takéto podriadenie je celkom chvályhodné,spravodlivé a zákonné. a)Spoločenská moc -hierarchický vzťah rôz.soc.skupín. Všeobecne sa moc charakt.ako reálna schopnosť uskut.svoju vôľu v soločenskom živote, a v príp.nutnosti aj prostriedkami donútenia. b)Politická moc -reálna schopnosť urč. skup.realizovať svoju vôľu prostr.politiky a právnych noriem. alebo mať možnosť robiť rozhodnutia, kt.budú záväzné pre správanie iných prvkov,kt.stoja na nižších priečkach hierarchického spoločenského rebríčka. Dnešok je char.tým,že polit.moc má stále viac inštitucionálny charakter.Inštitucionalizácia znam.že už nerozhodujú osobné kvality toho kto ovláda,ale rozhod.tie atribúty, kt.sú vlastné prísluš. inštitúcii.

SPÔSOBY UPLATŇ.POLIT.MOCI:
1.Polit.vplyv - schopnosť presvedčiť ostatných, aby prijali a realizovali vôľu nositeľa polit. moci. To znam.aby žiadali,chceli a robili to,čo si želá a chce ten,kt.požaduje.
2.Prinútenie -človek sa vedome podriaďuje cudzej vôli z dôvodu hrozby nejakým zlom,ako napr. materiálnou ujmou, úrazom, stratou cti, spoloč. prestíže..,ku ktorým by došlo,ak by sa odmietol tejto vôli podriadiť.
Má formy:
•fyz. prinútienie, čiže násilie,
•ekonom.prinútenie a
•tlak verejnej mienky.

Žádné komentáře:

Okomentovat