Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Weberova teória spoločenských tried

Weber rozpracoval teóriu troch typov panstva, a to: tradičné, charizmatické a legálno-racionálne.
Vzťah medzi stranou, triedou a stavom Weber analyzoval len veľmi stručne. Predpokladal medzi nimi úzke a funkčné vzťahy, strany podľa neho reprezentujú záujmy dané triednym postavením i statusovým postavením, udržujú a obnovujú ich. Pritom pokladal stranu za autonómny prvok, ovplyvňujúci ostatné dva.
Weber považoval rozdelenie moci za základ stratifikácie, moc podľa neho je základom, resp. príčinou rozdelenia spoločnosti tak do tried, ako aj do stavov a do strán.

Weber pokladal svoje pojmy trieda, status a strana za univerzálne použiteľné pri skúmaní rôznych spoločností.

Weber neveril, že vývoj kapitalizmu spôsobuje polarizáciu triednej štruktúry do dvoch stále homogénnejších sociálnych tried. Zastával opačný názor a tvrdil, že prebieha opačný proces – diverzifikácia triednej štruktúry. Neveril ani tomu, že po buržoáznej revolúcii príde proletárska revolúcia, neveril, že triedy a triedna štruktúra zaniknú, predpokladal, že robotníka trieda si bude zabezpečovať len určité zlepšovanie svojho postavenia a svojej životnej úrovne v rámci kapitalistického spoločenského poriadku. Weber uznával, že v kapitalistickej spoločnosti dominuje trh viac ako v iných spoločnostiach a že je založená na vzťahu kapitálu a práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat