Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rada Európy

Rada Európy: je medzinár.organizáciu. Je vytvorené podpísaním zmluvy z 5.mája 1949 10-imi štátmi záp.Európy.Dnes má 32 členov.Jej cieľom je dos.väčšiu jednotu medzi svojimi členmi, podporovať ich hosp.a sociálny rozvoj.Z tohto dôvodu sa v orgánoch Rady Eur. prejednávajú otázky v obl.ľudských práv,oznamovacích prostriedkov, soc.vecí, vzdelávania,kultúry,športu, mládeže,zdravotníctva, živ.prostredia, samosprávy miest a obcí, fungovania právneho štátu a vôbec otázky týkajúce sa pluralitnej demokracie. Hl.orgánmi sú: Výbor ministrov a Parlamentné zhromaždenie.

EHS: je predchodcom EÚ.Zmluva o zriadení EHS,al.žie Spoločného trhu,bola podpís.v Ríme 25.marca 1957 medzi 6 štátmi - Fr.,Tal.,NSR, Belg.,Holand.,Luxemb.-a vstúpila do platnosti od 1.1.1958. Cieľom EHS - zriadením spoloč.trhu podporovať zbližovanie hosp.politiky člen.štátov,podporovať harmonický rozvoj hospodárskeho života, napretržitý a vyrovnaný hosp.rast, väčšia stabilita, urúchlené zvyš. životnej úrovne v EHS ako celku, ako aj rozvoj tesnejších vzťahov medzi člen.štátmi. Hl.org. EÚ sú Eur.rada, Rada EU, Komisia EU, Eur.parlament, Súdny dvor a nnohé výbory(Hosp.a soc.výbor).

Európska rada: je orgánom hláv štátov a predsedov vlád EU. Vznikla v r.1974 a schádza sa 3x ročne. Má napomáhať riešiť najdôl.sporné otázky, orientovať prácu orgánov EU novými smermi a prejednávať najdôl.polit.problémy. Je nadriadeným org.Rade ministrov EU. Rada Eur.ministrov - je zlož. zo zástupcov člen.štátov na úrovni ministrov. Jej zloženie je premenlivé, pretože sa schádza buď na úrovni ministrov zahr.vecí, al. v zložení odobrných rezortných ministrov, podľa obsahu prejednávanej problematiky. Má právo rozhod. o kľúčových ot.a problémoch, pôsobí ako najvyššia konzultatívna ,koordinačná a rozhdovacia inštit. EU pre vnútorné otázky a pre medzinár.otázky.

Žádné komentáře:

Okomentovat