Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politické strany v PS

VI.) Politické strany v PS:-polit.strany-dôležitá súčasť PS v demokracii. Majú plniť dôležité je spojenie medzi voličmi a tými, kt.ich zastupujú. VZNIK A VÝVOJ POLITICKÝCH STRÁN:"strana"-z latinského slova "pars" -časť a "partire"-deliť.V tomto zmysle sa tento termín používal už v staroveku.Ich reálny vznik-19.stor.Vznik a rozvoj pol.str.-rozvoj kapitalizmu.Vyžadovanie voľnej konkurencie.Je na ne veľa rôznych názorov sú to dobroovoľné zoskupenia ľudí,kt.spája úsilie o doisiahnutie vznešených ideálov.organizácie ľudí s rovnkými polit.názormi a cielmi.sú sprostredkovateľmi medzi vôlou národa a štátu.Môžeme ich teda chápať ako zoskupenia občanov,kt.spájajú spoločné záujmy a snaha participovať na moci a riadení spoločnosti,a tým formovať politiku a ovplyvňovať sféru rozhodovania.-teda predovš.jej jadrom je boj o moc.V demokratickej spoločnosti je politická strana práve tým nástrojom,kt.možno celkom legálne získať moc,vtymeniť obsadenie vlády,a formovať polit.rozhodnutia na základe záujmov,názorov a požiadaviek svojich členov.Plnia rad funkcií-sprostredkovanie medzi vôlou národa a vôlou štátu.

•Klasifikácia polit.strán:
Vládnuce strany:-zvýťazili vo voľbách a rozhodujúcim spôsobom sa podielajú na realizácii moci.
Opozičné str.-môže ísť o str.legálne,kt.pracujú v danom PS;nelegálne opozičné str.-pôsobia disfunkčne na daný PS.
Organizačná výstavba-delíme str.na str.s prísnou org.výstavbou a str.s voľnou výst.-masovéstr.Tretím typom-s úplne voľnou výstavbou.
Charakteristika doktrín.-Podľa tohto kritéria je treba odhaliť väzby medzi ideovými základmi str.a realizovanou polit.Na tomto základe môžme deliť strany na revolučné a reformistické-snaha o zásadné spoločenské zmeny.
FUNKCIE POLITICKÝCH STRÁN:
Funkcia integratívna--znamená tvorbu názorov,polit.postojov.Spája polit.záujmy jednotlivých členov i voličov do všeobecného záujmu.Konkrétne znamená presadiť dobro proti egoistyckým záujmom.
F.výberová-je zameraná na personifikáciu a profesionalitu polit.orient.skupín.Jej význam je v tom,že ide o konštituovanie budúcich orgánov,čo si vyžaduje vybrať správnych kandidátov do volieb.
F.vládnutiaVyjadruje účasť politickej strany na štátnej moci.

Žádné komentáře:

Okomentovat