Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Klasické teórie spoločenských tried a stratifikácie

Klasické teórie spoločenských tried a stratifikácie
Najvýznamnejšími teoretikmi tried a stratifikácie boli v 19.storočí K. Marx a M. Weber, obaja sú naozajstnými klasikmi sociologickej analýzy spoločenských tried a sociálnej stratifikácie. V 20.storočí sa k týmto klasickým prístupom priradil ešte funkcionalistický prístup k sociálnym nerovnostiam a stratifikácii a prístup ku skúmaniu spoločenských tried a stratifikácie, ktorý vytvoril W. L. Warner.

Marxova teória spoločenských tried
Marxovu koncepciu tried treba chápať jednak v kontexte celého jeho diela, jeho videnia spoločnosti a spoločenského vývoja, v kontexte Marxovej analýzy kapitalistickej spoločnosti, ako aj v kontexte vedeckého poznania a myslenia jeho doby, myšlienok a názorov autorov, na diela ktorých nadväzoval.
Marx bol materialista, protivník idealistického myslenia a vedu chápal nielen ako nástroj poznania, ale aj ako nástroj premeny spoločnosti. Za základ života spoločnosti pokladal materiálnu výrobu. V procese výroby ľudia vstupujú do určitých nevyhnutných, od ich vôle nezávislých výrobných vzťahov. Súhrn týchto výrobných vzťahov tvorí hospodársku štruktúru spoločnosti – jej materiálnu základňu. Podľa Marxa každej materiálnej základni zodpovedá právna, politická, duchovná a ideová nadstavba. V procese materiálnej výroby teda podľa Marxa ľudia vytvárajú, obnovujú a rozvíjajú aj svoje spoločenské vzťahy. Dosiahnutý stupeň vývoja materiálne základne a duchovnej nadstavby podľa Marxa charakterizuje spoločensko-ekonomickú formáciu, čiže celkové usporiadanie spoločnosti, ucelený sociálny systém.

Žádné komentáře:

Okomentovat