Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vznik polit.vedy

2. Vznik polit.vedy(PV):
PV ako relatívne samostatná akadem.disciplína zač.v USA. Tam v r.1857bola vytv. prvá „Katedra histórie a polit.vedy“ na Kolumbijskej univerzite. V r.1903 bola zrad.Asociácia polit.vied.Od zač. nášho stor. vznikol v USA rad progres.politolog.pracovísk v podobe univerzitných katedier,výskumných ústavov a špecializ. centier,kt.boli veľmi úzko spoj.s praxou.Po r.1945 doch.k značnému rozvoju polit vedy aj v Európe.Na Slov.došlo k urč.rozvoju politolog.výskumov v 2 pol.60-tych r.Nový rozmach politolog.bádaní i teoret.prác začal po r.1989. Vznikla špecializ.katedry na vys.školách a univerzitách a špecializ.Politologický ústav SAV. Rôznymi zmenami prechádzal aj samotný pojem PV,až sa napokon zaužíval pojem politológia.
Objekt politológie-je ním politika,ako soloč.fenomén,ako sféra soloč.života,al.v širokom slova zmysle - politický život spoločnosti.Politológia ako veda o politike skúma len trvalé,opakujúce sa tendencie v polit. živote soločnosti,príncípy rozvoja politiky a demokracie. Skúma obraz soc.a polit.záujmov jednotlivcov i celých skupín,činnosť štátu a polit.inštit.a ich odraz v bež.i vedecom myslení,v ideách a polit.teóriách.

Predmet politológie sa postupne utváral,vyvíjal a menil tak,ako sa menila aj politológia. Predmetom polit.sú zákonitosti vzniku a vývoja polit.moci,polit.ideí,vzťahov a inštitúcií a pôsobenie človeka v polit.inštitúciách.

Metódy polit.:
a)logická - je sústavou logick.prostriedkov,kt.sa analyzuje štrukt.polit.javov a procesov.Zaoberá sa myšlienkovými danosťami,ako sú polit.pojmy,výroky,teórie...
b)historická - vedie k poznaniu širších súvislostí a vyž.,aby kaž.polit.jav bol skúmaný vo svojom vzniku,vývoji a zmene,v súvislosti s inými javmi a podm. danej epochy, a v spojitosti s konkr. skúsenosťou dejín.
c)behaviorizmus - je metodologickou orientáciou, kt.cieľom je analýza vš.skutočností polit.života v termínoch pozorovateľného správania ľudí.
d)geografická - vych.z toho,že charakter a správanie štátu a ost. polit. subjektov je určované aj geograf.faktormi.
e)systémová - pri syst.výskume sa analyzovaný polit.objekt posudz.ako určitá množina prvkov,kt.vzájomné spojenie podmieňuje celk.vlastnosti tejto množ.
f)kybernetická - začína sa stále širšie využ.najmä v obl.modelovania polit.syst.a proc.,pri analýze informácií v politolog.výskume,ako aj pri anal. rôz.kvantitat.postupov.

Žádné komentáře:

Okomentovat