Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systematizácia teórií tried a sociálnej stratifikácie

Systematizácia teórií tried a sociálnej stratifikácie
Tak ako existuje veľké množstvo teórií, koncepcií a prístupov ku skúmaniu sociálnej štruktúry, tried a sociálnej stratifikácie, jestvuje aj množstvo pokusov o systematizáciu týchto teórií, koncepcií a prístupov. Väčšina z nich vychádza z klasickej typológie Stanislava Ossowského.
Ossowski sa v knihe Triedna štruktúra v spoločenskom vedomí pokúsil preskúmať kritéria, ktoré sa používajú v laickom myslení i vo vedeckých analýzach pri uvažovaní o podstate spoločenských tried, vrstiev i sociálnej stratifikácie. Ossowski vo svojej knihe rozlíšil a opísal tri hlavné typy : dichotomický, gradačný a funkcionálny typ.
Dichotomická schéma je založená na vzájomnom vzťahu dvoch tried, ktoré ju tvoria, pričom každá trieda je definovaná v termínoch závislosti od druhej triedy. Vzťah týchto dvoch tried je charakteristický tým, že je výhodný pre jednu a nevýhodný pre druhú triedu.
V gradačnom modely je vzťah tried skôr vzťahom usporiadania ako vzťahov závislosti – táto koncepcia sa používa skôr na opis ako na vysvetlenie triednej štruktúry spoločnosti. Ossowski rozlíšil dva druhy gradačného modelu: jednoduchý a syntetický. V jednoduchom gradačnom type sa triedna štruktúra prezentuje na základe jedného kritéria, napríklad na základe príjmu. Syntetický gradačný model je založený na podobnom usporiadaní tried, ale na zaradenie osôb do tried využíva kombináciu viacerých kritérií.
Funkcionálny model Ossowski prezentuje ako súbor funkčne vzájomne závislých tried, ako sú napríklad manažéri, úradníci, kvalifikovaní robotníci atď.

Ossowski tvrdí, že pojem beztriednosť je taký starý ako pojem trieda. V modernom svete existujú dve verzie beztriednosti. Prvá z nich obsahuje zdôrazňovanie funkcionálneho modelu, pretože tento model obsahuje myšlienku, že triedy sa navzájom podporujú, pomáhajú si, sú si užitočné.

Žádné komentáře:

Okomentovat