Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Európska únia

6. Európska únia. : Ide o integráciu 12 západoeurópskych krajín, ktorej cieľom je intetgrácia ekonomická, politická, sociálna, obranná z jednotnou menou. Predchodcom bolo EHS. Cieľ EHS: podporovať zbližovanie hospodárskej politiky členských štátov, rozvoj hospodárskeho života a urýchlené zvyšovanie životnej úrovne.
EÚ - hlavné orgány: Európska rada, Rada EÚ, Komisia EÚ, Európsky parlament, Súdny dvor a Výbory.Legislatívnu činnosť vykonáva Európska rada a Rada EÚ a Výkonnú moc Komisie EÚ.
Európska rada: je orgánom hláv štátov a predsedov vlád EÚ. Úlohou je riešiť sporné otázky, orientovať prácu orgánov EÚ novými smermi a prejednávať najdôležitejšie politické problémi.
Rada EÚ: je zložená zo zástupcov členských štátov na úrovni ministrov. Má právo rozhodovať o kľúčových otázkach a problémoch, pôsobí ako najvyššia konzultatívna koordinačná a rozhodovacia inštitúcia EÚ pre vnútorné a medzinárodné otázky.
Komisia EÚ: má formu nadštátnych orgánov a má chrániť spoločné záujmi EÚ. Navrhuje, vykonáva a bezprostredne riadi integračné procesy. Je zložená zo 17 členov.
Európsky parlament: Má kontrolné a poradné právomoci, môže prejednávať akékoľvek otázky a požadovať vysvetlenia od rady EÚ i od komisie EÚ. V súčastnosti má 58 poslancov, má sekretariát v Luxembursku, ale plénum zasadá v Starssbourghu.
Súdny dvor EÚ. Tvorí ho 13 sudcov a 6 asistujúcich generálnych prokurátorov. Na čele stojí predseda s 3 ročným mandátom, ktorý ma na starosti procesné záležitosti, organizáciu súdu a personálnu agendu. Súdny dvor má vymedzené kompetencie v oblasti dodržiavania práva pri výklade a aplikácii zmlúv EÚ. Sídlo má v Luxemburghu.
Európska banka pre obnovu a rozvoj: - cieľ - pomáhať vytvárať trhové ekonomiky v bývalých krajinách východného bloku, podporovať demokratický prechod k trhovej ekonomike a podporovať súkromnú iniciatívu a podnikateľského ducha.
Vyšegrádska štvorka: Patrí sem: ČR, SR, Poľsko, Maďarsko. Výsledok hosp. spolupráce krajín V-4 je vytvorenie Stredoeurópskej dohody v oblasti voľného obchodu ( CEFTA) , cieľom dohody je dosiahnutie harmonickej úrovne hosp. vzťahov medzi zúčastnenými krajinami, a to rozvojom obchodu, podporou rastu hosp. aktivity, zlepšenie životnej úrovne, zvýšenie zamestnanosti, produktivity a fin. stability.

Žádné komentáře:

Okomentovat