Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ŠTÁT

ŠTÁT: hierarchicky usporiadaný mocensko riadiaci subsystém politického systému,kt. sa skladá z ľudí (úradníkov) a inštitúcií (orgánov) a títo prostr. práva riadia spoločnosť.

POLITIKA: určitá, zámerná cieľavedomá činnosť, zameraná na udržanie alebo zmenu dané stavu. Konečným cieľom je získať politickú moc.
Objekt politológie: Politológia ako veda o politike skúma len trvalé,opakujúce sa tendencie v polit.živote spoločnosti, princípy rozvoja politiky a demokracie. Skúma obraz soc.a polit. záujmov jednotlivcov i celých skupín, činnosť štátu a poit. inštit. a ich odraz v bez. i vedeckom myslení, v ideách a polit.teóriách.
Predmetom politológie: sú zákonitosti vzniku a vývoja polit. moci, polit.ideí, vzťahov a inštitúcií a pôsobenie človeka v polit. inštitúciách.
Politická moc: reálna schopnosť určitej skupiny realizovať svoju vôľu prostr. politiky a právnych noriem. (Alebo - mať možnosť robiť rozhodnutia, kt. budú záväzné pre správanie iných prvkov, kt. stoja na nižších priečkach hierarchického spoločenského rebríčka.
Všeobecne sa moc charakterizuje ako reálne schopnosť uskutočňovať svoju vôľu v spoločenskom živote, a v príp. nutnosti aj prostriedkami donútenia.
Politické strany: môžeme ich chápať ako zoskupenia občanov, kt.spájajú spoločné záujmy a snaha participovať na moci a riadení spoločnosti, a tým formovať politiku a ovplyvňovať sféru rozhodovania. V demokratickej spoločn. je polit.strana práve tým nástrojom, kt. možno celkom legálne získať moc, vymeniť obsadenie vlády, a formovať polit.rozhodnutia na zákl.záujmov,názorov a požiadaviek svojich členov.

Žádné komentáře:

Okomentovat