Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KOMPARACIA POLIT. SYSTEMOV

5.KOMPARACIA POLIT. SYSTEMOV
1.)USA
Rozhodujúce pozície v polit.živote a vštátnom mechanizme sústreďujú do svojich rúk dve silné strany:
Demokrati a Republikáni.
V USA pôsobí a existuje celý rad ďal. polit.strán: Americka nezavisl. str.,Strana občanov, Libertarianska str., Social. str. USA, Komun. str.- prevladanie urč. prudu dočasne a súvisi s nominaciou prezid. kandidata- Nominácia - zblýženie prudov, dohoda na spol. kand., zost. predvol-. poriadku Obe str.- decent,
Forma vlady
- prezidentský system. Polit. str- skup. oraniz. k vzhraniu volieb a k získ. moci
Demokrati-socialne str.,presadz. väčší vplyv feder. organov, na ochr. ludských prav, živ. pr-intelek. štud. -velke priem. mesta, sever s prisťah.
Republikáni podpora voľneho trhu, menšie zas. št.- volia ich vidiek, farmy

Prezidentska forma vlady
-vych. z principu konkurencie a rovnosti jedn. št. moci/zákonodarnej, výkonnej, sudnej/, zo zásad deľby moci. Najvyššími štát.orgánmi sú v prezidentskej forme vlády USA formálne tri - prezident, Kongres a Najvyšší súd USA.
Prezident USA
je hlavou štátu a jedniny nositeľ ústavných právomocí exekutívy. Je volený v nepriamych voľbách na 4 r..Ak získa väčšinu hlasov v tom ktorom štáte,získava hlasy vš.voliteľov. Prezident zostavuje kabinet - členovia sú menovaní prezidentom so súhlasom 2/3 senátu.Skladá sa z 12 štát. tajomníkov, z 1 generál. prokurátora a z poradných orgánov. Nemá rozhodovaciu právaomoc iba právomom poradnú.
Výkonný úrad prezidenta
je jeho nástroj na efektívne riadenie a koordináciu exekutívy a uskutočň.prezidentových polit. opatrení vo vzť. ku Kongresu.
Jeho súčasťou je:
1. Úrad Bieleho domu a
2. Osem inštitúcií, z kt.najvýzn. je Národná bezpečnostná rada - je mocensky najvýzn. orgánom exekutívy s prevažným vplyvom armády a bezpečnostných centrál.

Žádné komentáře:

Okomentovat