Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Wiliam Lyod Warner a jeho reputačná teória tried

Wiliam Lyod Warner a jeho reputačná teória tried
Uskutočnil rozsiahli empirický výskum v 40-tych a 50-tych rokoch zameraný na výskum komunít a jednotlivé aspekty ich života, okrem iného aj na aspekt triedneho zloženia komunít. Skúmané javy opísal presne tak, ako to robia antropológovia a práve to najviac jeho kritici odsudzovali, že skúmal tieto spoločenstvá ako sebestačné, izolované komunity.
Ku skúmaniu reality pristupoval bez prepracovanej východiskovej teórie a snažil sa čo najpodrobnejšie zaznamenávať prejavy skúmanej skutočnosti. Warner si na sledovaných javoch také skutočnosti, ktoré si iní nevšimli, detaily, ktoré iným unikli.

Warnerova teória tried vznikla na základe jeho metódy skúmania tried. Jeho koncepcia sociálnej stratifikácie sa vyvinula z opakovaných pozorovaní charakteristík skúmania amerických miest. Sociálna trieda bola pre Warnera spoločenskou realitou, ktorú uznávali ľudia v komunite. Warner napísal: „ Pod sociálnou triedou sa rozumejú dve či viaceré usporiadania ľudí, ktoré sa o sebe nazdávajú, že sa nachádzajú v sociálne vyšších a nižších pozíciách a sú podľa toho aj zaraďované členmi komunity“.
Metódu s využitím techniky rozhovoru Warner uplatnil pri skúmaní skutočností v komunitách, ako napríklad: zisťoval aké sú v nich občianske združenia a kluby, kto do nich patrí, aké sú tam cirkvi....... Zistil tiež, že sociálne postavenie osoby v komunite bolo dané jej príjmom, zamestnaním, miestom bydliska a najmä jej reputáciou v komunite. Warner zaviedol dve merania – hodnotenú účasť a index statusových charakteristík. Hodnotená účasť bola založená na údajoch a rozhovoroch s informátormi z komunity. Index statusových charakteristík bol o niečo objektívnejší ukazovateľ, ktorý bo vytvorený na základe minima základných informácií o jednotlivcovi a s ohľadom na jeho zaradenie informátormi do sociálnych tried. Hlavným nedostatkom týchto meradiel bola ich arbitrárnosť, vysoká miera subjektívnosti a nízka miera objektívnosti. Warner nedokázal zaradiť osoby do tried bez subjektívneho hodnotenia iných ľudí. Warner sa pri skúmaní komunít zameral len na triednu štruktúru komunít, a nie na stratifikáciu v širšom, celospoločenskom meradle. Jeho prínos k poznaniu problematiky sociálnej stratifikácie je obmedzený.

Žádné komentáře:

Okomentovat