Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Do sústavy OSN patria rôzne odborové organizácie

Do sústavy OSN patria rôzne odborové organizácie:
1.Organizácia spojených národov pre výchovu , vedu a kultúru- cieľom- prispievať k zachovaniu mieru a bezpečnosti utužovaním spoluprace medzi štátmi na poli výchovy, vedy a kultúry,, napomáhať rozvoju národných kultúr , zaisťovať čl. štátom nezávistlosť , integritu. Táto organiz. sa skladá z Generálnej konferencie, výkonnej rady a sekretariátu.
2. Medzin. menový fond- úlohou je podporovať medzin. menovú spoluprácu a byť strediskom pre konzultáciu a spoluprácu v medzin. menových problémoch, ulahčovať rozmach a vyrovnaný rast MO.Skladá sa zo Zboru guvernérov, z výkonných riaditeľov, vedúceho riaditeľa a zamestnancov.
3. Medzin. banka pre obnovu a rozvoj- úloha- napomáhať hospod. obnove a rozvoju čl. krajín, podporovať súkromnú zahr. činnosť zárukami alebo účasťou na pôžičkách a iných investíciach súkromných investorov , napomáhať vyrovnanému rastu MO a udržiavaniu rovnováhy platobných bilancií , zariadovať poskytovanie pôžičiek alebo zaručonať medzi. pôžičky inde získané .Skladá sa zo Zboru guvernérov, výkonných riaditeľov, predsedu a zamestnancov.
4. NATO- cieľ má byť zabezpečenie slobody, spoločného dedictva, demokracie, slobody jednostlivca a vlády.Skladá sa z Rady, Vojenského Planovacieho výboru, Vojenského výboru, Výboru pre atómovú obranu, Nukleárne plánovacie skupiny, výbotu stálych vojenských zástupcov, Medzinárodného generálneho štábu, Akadémie NATO, Oblastných veliteľstiev, Generálneho tajomníka, sekretariátu.Rada hlavný orgán NATO. Rozhodnutia rady sú prijímané jednomyseľne. Vojenský plánovací výbor je zodpovedný za vypracovaníe globálnej stratégie, sú v ňom zastúpení všetci členovia. Vojenskému plávaciemu výboru je podriadený Vojenský výbor a výbor pre atómovú obranu, ktorému podlieha Nukleárna plánovacia skupina.
5. Rada európy. - má 32 členov, jej cieľom je dosiahnuť väčšiu jednotu medzi svojimi členmi, podporovať ich hospodársky a sociálny rozvoj. Prejednávajú otázky v oblasti ľudských práv, oznamovacích prostriedkov, sociálnych vecí, kultúry, športu, mládeže a zdravotníctvsa a životného prostredia.
Hlavnými orgánmi sú:
Výbor ministrov a parlamentné zhromaždenie.
Výbor ministrov: je zložený zo zástupcov ministrov zahraničných vecí členských štátov. Uznesenia výboru ministrov majú odporúčací charakter.
Parlamentné zhromaždenie: tvoria ho delegáti všetkých členských štátov. Je oprávnená: diskutovať o otázkach súvisiacich s cieľmi rady európy a predkladať svoje závery vo forme odporúčaní výboru ministrov. Sídlom rady európy je Strassbourgh.

Žádné komentáře:

Okomentovat