Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Wrightova neomarxistická teória tried

Wrightova neomarxistická teória tried
Wrightovou prioritnou témou jeho prác je skúmanie sociálnych tried a sociálnej stratifikácie spoločnosti, pričom je nielen teoretikom, ale uskutočňuje aj empirický výskum sociálnej stratifikácie. Vychádzal pritom z názoru, že Marxov model tried a triednej štruktúry mal skôr teoretický ako empirický vplyv a dopad.

Svoju prvú typológiu tried Wright vytvoril už vo svojej dizertačnej práci. V prvom pokuse vychádzal z kategórie rozporného triedneho postavenia, ktorú prevzal od Carchediho. Wright tvrdil, že v určitom zmysle sú všetky triedne pozície rozporné, pretože všetky triedne vzťahy sú vnútorne protirečivé, avšak niektoré pozície v triednej štruktúre sú dvojnásobne rozporné, lebo sa nachádzajú vnútri základných antagonistických triednych vzťahov kapitalistickej spoločnosti. Dvojnásobne rozporné triedy nazval aj protirečivými triedami. Do tejto triedy podľa Wrighta patria napríklad manažéri, ktorí sú medzi buržoáziou a proletariátom.

Wright rozlišuje štyri stupne ovládania: plné, čiastočné, minimálne a žiadne.
Tiež rozdelil buržoáziu – na tradičných kapitalistov a na členov vrcholových riadiacich orgánov firiem.

Pri tvorbe nové chápania sociálnych tried Wright vychádzal z koncepcie vykorisťovania Johna Roemera, ktoré považoval za základ na vytvorenie dostatočného rámca na analýzu triednej štruktúry kapitalistickej spoločnosti, aj na vytvorenie nového chápania a vysvetlenia problému stredných tried.
Vykorisťovanie Wright vo svojej ďalšej knihe Triedy vymedzil ako ekonomicky nespravodlivé privlastňovanie si výsledkov práce jednej triedy druhou a tvrdil, že okrem kapitalistov, ktorí môžu vykorisťovať robotníkov na základe toho, že vlastnia výrobné prostriedky, aj niektorí nevlastníci výrobných prostriedkov môžu vykorisťovať iných nevlastníkov, a to na základe svojich kapitalizovateľných výhod, ako sú postavenie v riadení a nadobudnutá vyššia kvalifikácia. Wright teda rozlíšil tri skutočnosti umožňujúce vykorisťovanie v súčasnej kapitalistickej spoločnosti: vlastníctvo kapitálu, postavenie v riadení a kvalifikáciu.
Wrightova typológia tried je založená jednak na základnom marxistickom triednom delení kapitalistickej spoločnosti podľa kritéria vlastníctva: na vlastníkov a nevlastníkov výrobných prostriedkov. Popri tom je každá z dvoch tried ešte vnútorne rozčlenená: trieda vlastníkov sa delí ešte na vlastníkov, ktorí sami pracujú, alebo si najímajú pracovnú silu a trieda nevlastníkov sa rozlišuje na základe postavenia v riadení a kvalifikácie.

Wright uvádzal i to, že jeho koncepcia tried je založená na Marxových kategóriách výroba a výrobné vzťahy, kapitál a práca atď.

Žádné komentáře:

Okomentovat