Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálne nerovnosti a sociálna stratifikácia

Sociálne nerovnosti a sociálna stratifikácia
Sociológia skúma nerovnosti jednotlivcov a skupín súvisiace s rasou, vekom, pohlavím a ďalšími charakteristikami ľudí, predovšetkým však skúma sociálne nerovnosti súvisiace s majetkom, mocou a prestížou.
Sociálne nerovnosti možno charakterizovať ako stav, v ktorom členovia spoločnosti nemajú rovnaký prístup k sociálnym zdrojom, najmä k tým najvýznamnejším, a to k materiálnemu bohatstvu, moci a prestíži. Preto v spoločnosti vznikajú nielen inštitucionalizované spôsoby činností, ktorými ľudia tieto zdroje vytvárajú, ale vzniká aj vnútorné usporiadanie spoločnosti, na základe ktorého sa tieto sociálne skupiny nerovnomerne rozdeľujú medzi jednotlivcov a sociálne skupiny tvoriace spoločnosť. Toto usporiadanie spoločnosti má vždy hierarchickú podobu a pripomína pyramídu postavenú z rôznych vrstiev, ktoré sa navzájom odlišujú a sú odstupňované podľa toho, ako sa podieľajú na využívaní sociálnych zdrojov – najmä spomínaných troch. Takéto usporiadanie spoločnosti sociológia nazýva sociálna stratifikácia, čiže rozvrstvenie a považuje ho za jeden z hlavných typov sociálnej štruktúry.

Sociálna stratifikácia má tieto základné črty:

- je charakteristikou celej spoločnosti ako určitého spôsobu usporiadania systému
- je univerzálna, ale variabilná – existuje v každej spoločnosti
- prenáša sa z generácie na generáciu
- reflektujú, zdôrazňujú, obhajujú a podporujú ju ideológie a viery istej časti spoločnosti a zároveň ju odmietajú a napádajú ideológie a viery inej časti spoločnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat