Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Štát v politickom systéme

IV.) Štát v politickom systéme: ŠTÁT - je hierarchicky usporiadaný mocensko riadiaci subsystém politického systému, kt.sa skladá z ľudí (úradníkov) a inštitúcií (orgánov) a títo prostr.práva riadia spoločnosť. -považuje sa tradične za základnú súčasť PS.
•VZNIK ŠTÁTU: -prvá forma organizácie je organizovaná na základe pokrvnosti jej členov.Bez takejto org.by bolo ľudstvo zahynulo.Tak sa postupne cez rod,kmeň dospieva až k štátu.
•Polytologické názory na vznik a úlohu štátu. Medzi najstaršie môžeme zaradiť-
Teologické teórie-korene až v antickom svete.Prívrženci tvrdia,že štát vznikol z vôle božej.Vychádzli aj o božskom pôvode panovníka. Niektoré prvky týchto teórií ešte pretrvávajú.
Patriarchálne teórie-siahajú tiež do staroveku.Vych.z toho že štát a právo vznikli z rozrastajúcej sa rodiny.K tomu prirovnávali aj moc monarchu.Slúžili na obhájenie moci kráľov.
T.násilia-je najpopulárnejšia.Štát nieje nič iným ako uplatnením sily.Už na svojom počiatku bol štát násilím jedného kmeňa nad druhý.
Zmluvná teória-tiež veľmi známa a populárna.Štát je výsledkom zmluvy medzi ľudmi.Takto dobrovolne vytvorený štát musí zaistiť svojím členom bezpečnosť,istotu života a vlastníctvo.

CHARAKTERISTYCKÉ ZNAKY ŠTÁTU:
-predstavuje určitú asociáciu,združenie osôb,kt.majú väzbu k určitému územiu a kt.zahŕňa vš.občanov daného štátu.
-je,že je právnou organizáciou,v kt.vláda,spravujúca záležitosti občanov,ich vykonáva podľa ústavy.
-predstavuje relatívne samostatne konajúci subjekt,právny s.voči jeho občanom -má špecif.práva,povinnosti a vl.identitu.
-je jedinou politickou org.spoločnosti,ktorá zahŕňa celú spoločnsť a špecifický štátny mechanizmus,kt.realizuje štátnu moc.
ZÁKL.ZNAKY ŠTÁTU:
štátna moc- získavame ju vymenovaním vlády,vzniká urč.špecifická skup.ľudí,kt.sa zaoberá len mocou al.len riadením - rozhoduje o celom vývoji daného štátu.Sú sústredení v štát.mechanizme
patrí sem: zastupiteľská sústava, byrokratický aparát,prokuratúra, súdnictvo, polícia a armáda.
•štátna suverenita -nezávislosť št.moci od akejkoľvek inej moci vo vnútri al.mimo územia štátu. územná organizácia -št.moc sa bude uplatňovať na obyv. urč.presne geograf.vymedzeného územia.
št. občianstvo -nevyberáme si ho,št.občanom sa rodíme. Občan štátu formuje štát,je polit.subjektom.

Žádné komentáře:

Okomentovat