Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systémy sociálnej stratifikácie

Triedne systémy
Triedny stratifikačný systém je otvorený stratifikačný systém. Je založený na predpoklade, že ľudia sa rodia navzájom si rovní a sú rovnocenní. Triedny systém sociálnej stratifikácie spočíva na občianskej a politickej rovnosti ľudí tvoriacich spoločnosť, ktorá je garantovaná – aj keď nie vždy dôsledne – štátom. Triedny systém stratifikácie je založený predovšetkým na ekonomických rozdieloch medzi jednotlivcami a sociálnymi skupinami a na ich nerovnom prístupe k hlavným sociálnym zdrojom – k bohatstvu, moci, prestíži ap.
Triedny systém teda umožňuje veľkú individuálnu sociálnu mobilitu, umožňuje jednotlivcom získať rôzne pozície v systéme stratifikácie. V tomto systéme nie sú dané nijaké spoločenské kritéria, na základe ktorých by sa ľudia zaraďovali do sociálnych tried, neexistujú v ňom ani žiadne formálne predpisy, ktoré by obmedzovali sociálnu mobilitu jednotlivcov v triednom systéme. Triedny systém sociálnej stratifikácie vznikol po odstránení feudálneho stavovského systému s jeho privilégiami pre jednotlivé stavy a rozdelením ľudí do stavov, a s ustanovením občianstva, ktoré vybojovali buržoázne revolúcie v 18. a 19.storočí. Primárny impulz na vytvorenie a rozvoj triedneho systému stratifikácie pritom, samozrejme, predstavuje rozvoj priemyslu a továrenskej výroby, rozvoj vedy a techniky a následné procesy modernizácie spoločnosti, ktoré vyvolala priemyselná revolúcia.
V rokoch 1820 až 1830 sa stali známymi termíny nižšia, vyššia a stredná triedna. Myšlienka rovnováhy tried – názor, že rozdelenie spoločnosti do kategórií, či skupín, z ktorých každá niečím prispieva k prospechu celku, vyúsťujú do stability, harmónie a prosperity spoločnosti.
Časť teoretikov tvrdí, že sociálne triedy vlastne ako reálne sociálne skupiny neexistujú, ale sú len analytické kategórie, vytvorené vedcami na poznávacie ciele, na základe ktorých sa ľudia agregujú podľa ľubovoľne zvolených kritérií, ako napríklad príjem, mzda, miesto bydliska........

Žádné komentáře:

Okomentovat