Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politický záujem

5.Politický záujem: Je to sústredené,trvalé zameranie ľudí,či ostat.subjektov spoloč.života na uspokojovanie urč. potrieb v obl.celkového urporiadania spoločnosti, vytyčovania smerov a cieľov jej vývoja, princípov jej fungovania a spôs.jej riadenia. Má vždy svoju konkr. podobu. Polit.záujmy sú zvláštnou časťou spoloč.záujmov.
a)Potenciálny polit.záujem(p.z.) je taký záujem, kt. objektívne existuje,ale subjekt si ho ešte neuvedomuje.
b)Reálny p.z. presadzujeme ho ako vedomé snaženie,ako zámernú činnosť. Ďal.kritériá: a)Individuálny p.z. vyj.trvalé zamer.človeka na uspok.urč.potrieb v polit.oblasti spoloč. života. b)Skupinové p.z. sú sústredeným zameraním sociálnej skup,alebo jej polit.organizácie na uspok. urč. potrieb v obl.celkového usporiadania spoločnosti,na určovanie smerov a cieľov jej vývoja, na tvorbu spoločenského spolužitia a správy spoločenských záležitostí.
c)Polit.záujmy celospoločenské sú výsledkom premeny individuálnych a skupinových záujmov a ich prenesenia do roviny fungovania celého polit.systému. Individ.a skupinové polit.záujmy môžu zohrávať v spoločnosti úlohu eufunkčnú al.disfunkčnú.

2. POLITICKÝ SYSTÉM:
Musí poskytovať záruky,že zmeny,ku ktorým dochádza v celej našej spoločnosti pri budovaní nového demekrattického štátu,budú mať trvalý charakter.
Názory na politický sysytém:
často sa stretávame s pojmom "polit.režim".Veľká pozornosť sa mu venuje hl.v sociológii.Teória polit.systému vznikla v USA, najmä v 50.rokoch.Zakladateľom je David Easton.
•PSje veľmi rôznorodý,mnohotvárny a mnohoúrovňový = vchádzajú do neho rôzne prvky napr. inštitucionálne, funkcionálne,komunikatívne,ale tiež politycké-hnuta,strany. Všetky tieto prvky sú navzájom poprepájané a pôsobia na seba i okolie.Patria k tomu samozrejme i jednotlivci-občania.
•PSsa stále vyvýjal a najprudšie zmeny zaznamenal v našom stročí.Za najefektívnejší sa považuje ten ktorý sa vytvoril v západnej európe a v USA.Mechanizmus PS bol orientovaný na realizáciu politických rozhodnutí a na vypracovanie zákonodarstva-na určenie vbzťahov medz spoločnosťou,právnickými osobami a občanmi.Spoločnosť ako celok môžme rozdeliť na: ekonomické systémy, duchovné systémy a politycký systém = že PS sa považuje za subsystém spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat