Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Súčasné teórie sociálnej stratifikácie

Súčasné teórie sociálnej stratifikácie

Dahrendorfova teória sociálnych tried
Svoju teóriu trieda triedneho konfliktu najkomplexnejšie vysvetlil v knihe Sociálne triedy a triedny konflikt v priemyselnej spoločnosti.
Časť tejto knihy venoval kritickej analýze Marxových názorov a téz vo svetle historických zmien, ktoré sa uskutočnili od čias, v ktorých Marx vytvoril svoju teóriu tried. Dahrendorf pri svojej „pozitívnej kritike“ Marxa nadväzoval na nemeckého sociológa Geigera i na iných autorov a vo svojej knihe sa venoval najmä kritike dvoch základných skutočností v Marxovom diele, a to v nedostatočnom chápaní tried a triedneho konfliktu a v chápaní vývoja kapitalistickej spoločnosti. Podľa Dahrendorfa zmiešavanie sociologických a filozofických prvkov malo zamaskovať základnú slabinu spojenia, ktoré uskutočnil medzi sociálnymi triedami a súkromným vlastníctvom. Vlastníctvo možno chápať dvojako, tvrdil Dahrendorf, a to v širšom zmysle – ako kontrolu výrobných prostriedkov a v užšom zmysle – ako právne uznané a zabezpečené vlastnícke právo. Dahrendorf ďalej poukazuje na Marxovo zlyhanie, resp. na jeho neschopnosť predvídať zmeny, ktoré kapitalizmus absolvoval od konca 19.storočia. na opísanie a vysvetlenie skutočného vývoja kapitalizmu Dahrendorf zaviedol pojem a koncepciu priemyselnej spoločnosti, ktorej je kapitalizmus iba jedným z podtypov

Dekompozícia (rozklad, rozloženie) kapitálu – moderné firmy v súčasnosti zväčša vlastní veľký počet akcionárov, ktorými môžu byť investičné fondy, banky, individuálni akcionári ap. Riadenie týchto podnikov je zverené manažérom. Úlohou manažérov je dosahovať dlhodobú stabilitu firmy, a tým aj vlastné zabezpečenie. Manažéri a vlastníci firiem majú odlišné záujmy a však tieto nevyvolávajú medzi nimi triedny konflikt v Marxovom ponímaní.

Dekompozícia práce – Pod vplyvom rozvoja vedy a zavádzanie stále vyspelejšej techniky do výroby vzrástol význam kvalifikovanej práce. Tieto zmeny vytvorili nutnosť zvyšovania kvalifikácie robotníckej triedy. A na základe tohto podľa Dahrendorfa dochádza k vnútornej diferenciácii nielen kapitalistov, ale aj triedy proletariátu, čo je v protiklade s Marxovými predpoveďami.

Žádné komentáře:

Okomentovat