Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systematizácia teórií tried a sociálnej stratifikácie

Judwiga Šanderová rozlišuje tri základné prúdy pojmového vymedzenia a chápania sociálnej stratifikácie, ktoré sa prejavujú aj v prístupoch k jej empirickému skúmaniu: liberálny, marxistický a weberovský prúd.
Liberálny prúd, resp. smer sa používa pri skúmaní sociálnej stratifikácie najmä pojem sociálno-ekonomický status, ktorý je syntetickým ukazovateľom charakterizujúcim jednotlivé pracovné miesta, na základe spoločenského hodnotenia ich prestíže, ich odmeňovania, alebo zisku, ktorý prinášajú, vzdelania, ktoré vyžadujú, ich postavenie v hierarchii riadenia.
Marxistický prúd, resp. neomarxistický smer reprezentuje jednak teoreticky orientovaných autorov a tiež autorov, ktorí sa snažia aj empiricky testovať svoje modely tried a triednej štruktúry spoločnosti.
Weberovský, resp. neoweberovský smer, tento smer stojí podľa Šanderovej medzi marxistickým a liberálnym prístupom a chápaním sociálnej stratifikácie a tried.

Nespokojnosť s tradičným rámcom analýzy spoločenských tried vyvolala úsilie mnohých sociológov prekonať jeho nedostatky, alebo ich aspoň minimalizovať. Dospeli k názoru, že sa pritom treba sústrediť najmä na tri možnosti voľby, ktoré sú relevantné pri operacionalizácii pojmu spoločenská trieda.
Prvá voľba je výberom spomedzi možných chápaní pojmu spoločenská trieda. Sú tu tri základné možnosti: vymedziť triedu ako profesiu, sociálnu a zmiešanú - profesiovú sociálnu triedu. Druhá voľba sa týka výberu jednotky analýzy – môže to byť buď jednotlivec, alebo rodina. Tretia voľba sa týka šírky záberu, resp. šírky zahrnutia do kategórie trieda a ide v nej o to, či zahrnúť do triedy všetky, alebo len vybrané vekové, zamestnanecké a iné kategórie.

Žádné komentáře:

Okomentovat