Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systémy sociálnej stratifikácie

Základom hinduistickej viery, tvoriacej podklad a zdôvodnenie kastovníckeho systému sociálnej stratifikácie je kharma - reinkarnácie, prevteľovanie. Do určitej kasty sa podľa hinduizmu človek narodí v dôsledku svojich činov vo svojom minulom živote a ak bude vo svojom súčasnom živote žiť podľa hinduistických morálnych zásad, vo svojom budúcom živote sa narodí do vyššej kasty.

Vzrastajúca industrializácia Indie síce vytvára nové pracovné miesta i nové profesie a v Indii vznikol demokratický politický systém, kastovnícky systém sa však na tieto zmeny úspešne adaptoval, alebo im odoláva a naďalej Indii pretrváva.
Črty kastovníckeho systému možno pozorovať aj v správaní sa niektorých profesiových skupín – lekári, právnici, vojaci, umelci, ktoré si udržiavajú sociálny odstup od iných profesií.

Otrokárske systémy
Otrokárske systémy stratifikácie sú systémy extrémnej sociálnej nerovnosti, v ktorých je jeden človek majetkom iného človeka. Tento systém sociálnej stratifikácie môže byť určujúcou črtou sociálneho poriadku, ale môže byť i jeho čiastkovou črtou – otroctvo môže existovať v spoločnosti aj popri iných stratifikačných systémoch. Vlastne vždy tak existovalo – či už popri stavovskom, alebo triednom systéme stratifikácie. Otroci boli považovaní za vlastníctvo, za úžitkový predmet, a ako každý majetok, aj oni mohli byť predaní, kúpení či vymenení za iný majetok, prípadne dokonca aj zabití či zmrzačení. Otrokárske stratifikačné systémy majú dlhú históriu, existovali už v Mezopotámii, Egypte, starovekom Grécku, Ríme, Číne aj inde. V niektorých afrických a ázijských štátoch sa so zvyškami otroctva možno stretnúť ešte i v druhej polovici 20. storočia, hoci otroctvo stojí, samozrejme, mimo zákon.

Žádné komentáře:

Okomentovat