Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Miestna správa,samospráva

•Miestna správa,samospráva:
Samospráva-mechnizmus riadenia spoločenských a štátnych záležitostí a je výrazom nezávistlosti a autońmnosti územných celkov k centru.Územná samspr.-vystupuje často ako komunálna al.obecná.-základom je obec,samostatný správny celok združujúci občanov podľa územného pobytu.Je právnym subjektom.
Miestna správa-vzťah medzi štátom a občanim,vzťah medzi štátnou správou a prvkami miestnych samospráv.DELBA ŠTÁTNEJ MOCI:
Verejná moc-sila spôsobilá zabezpečiť-sformovanie a ochranu určitej sústavy spoločenských vzťahov.Bez nej by nemohla existovať spoločnosť.
Štátna moc-len v sociálne diferencovanej spoločnosti.-je to sila spôsobilá pomocou práva, zabezpečiť sformovanie,upevnenie,polityckých, kultúrnych i iných vzťahov.
Štártny mechanizmus-nositeľ štátnej moci.Je to sústava št.orgánov,kt.realizujú štátnu moc. Hlavné časti sú:zastupiteľská sústava,administratívne orgány,súdne orgány a prokuratúra,armáda a polícia.

V.) Právny štát:Chrakteristické črty právneho št.-hovoríme o ňom vtedy ak v ňom vládne právo a nie ludia.Všetká činnosť v štáte musí mať právny základ a musí byť realizovaná v rámci platného práva.Nikto sa nemôže postaviť nad zákon.V takomto type štátu pskytije právo občanom právne záruky.Občan musí mať záruku, že môže všetko čo zákony predurčujú.Musí tu platiť zákon zvrchovanosti ústavy a zákona.Hlavne musí byť vytvorený účinný a fungujúci sysytém záruk proti zneužitiu politickej moci.Najosvdčenejším prostriedkom je deľba moci. decentralizovaná moc.Dôležitú úlohu má aj ústavné súdnictvo.
FUNKCIE ŠTÁTU:
Hospodárska funkcia:-znamená že štát viac či menej zasahuje do hospod. života,sústreďuje významné materiálne zdroje a potom uskutočňuje podnikateľskú činnosť.
Riadiaca f.-zabezpečavanie fungovania demokracie.Zabezpečuje sa uplatňovaním zákonodarnej,výkonnej a súdnej moci.
Kultúrna f.-musí sa rozvýjať veľmi dynamicky.Investovať musí do vzdelania, rozvoja vedy a technických disciplýn.Rozvoj divadla,filmu,atď.
Obranná a integračná funkcia-jej zmyslom je vytvárať podmienky pre demokraciu,rozvoj medzinárodných,vedeckých,atď.vzťah.

Žádné komentáře:

Okomentovat