Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skúmanie sociálnej štruktúry v čase „prestavby“

Skúmanie sociálnej štruktúry v čase „prestavby“
Podobne ako predchádzajúce výskumy týkajúce sa sociálnej štruktúry na Slovensku mal pôvod mimovedecký. Išlo v prvom rade o rozpracovanie záverov zjazdov KSČ, v ktorých sa zdôrazňovala potreba obratu v hodnotení sociálnej sféry a sociálneho rozvoja. Zdôrazňovanie sociálnej sféry sa prejavilo aj v zdôrazňovaní potreby hlbšieho rozvoja sociológie, samozrejme, naďalej v intenciách marxizmu-leninizmu.
Hlavným predstaviteľom tejto koncepcie (sociálny rozvoj) v slovenskej sociológii bol Vladimír Cirbes. Vo svojej koncepcii sociálneho rozvoja vychádzal z rozlišovania pojmov „sociálny“ a „spoločenský“ – domnieval sa, že pojem sociálny vystihuje také reality v spoločenských vzťahoch a procesoch, ktoré nemožno náležite vyjadriť všeobecným pojmom spoločenský. Pojem sociálny podľa neho odráža tie stránky, oblasti, alebo roviny existencie, rozvoja a interakcie ľudí, v ktorých sa odohráva proces ich utvárania ako spoločensky aktívnych bytostí, uskutočňovanie tejto spoločenskej aktivity vždy príslušníkmi určitého spoločenského zoskupenia a rovnosť alebo nerovnosť v spoločenskom postavení ľudí, sociálnych skupín a tried.
Sociálnu sféru Cirbes chápal ako objektívne existujúcu, relatívne samostatnú sféru, ktorá nie je iba mechanickým súhrnom rôznych sociálnych zložiek, ale ich integrovaným systémom.

Žádné komentáře:

Okomentovat