Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kongres USA

Kongres USA
-2 komory
1.Snemovňa reprezentantov
- je volená v priamych volbach, každe 2 roky-ma 435 čl., vytv. na základe počtu obyvat. jedn. štatov- na čele Speaker-predseda-voli ho plenum snemovne,

2.Senat
- funkčné obd. 6 r. obnov. každe 2 r. z 1/3, 100čl., z kaž. št. su vol 2 senatori, na čele- viceprezident USA vol spolu s prezid. na 4 r.-možno hlas. len v prip. rovnosti hlasov - samost. princip delby moci- oslab. ulohy kongresu.

Vyšetrovacie výbory Kongresu
-kontr. kong. nad exekutívou, sú zriaďované k prešetreniu činnosti administratívy. prostr."vypočutí"-hearings.,V činnosti Kongresu je zreteľný trend, exekutívnou všeob.preferovaný, k decentralizácii a fragmentárnosti legislatívnej činnosti. Tento trend významne podporujú aj platné procesné poriadky Kongresu.V tomto zákonodarnom zbore došlo k najvýraznejšiemu presunu rozhodujúcej legislat.činnosti do jednotl. výborov a podvýborov: tieto sú takmer nezávislé od jednotl. komôr kongresu, prišom sú úzko prepojené na špecializ.orgáany exekutívy.

Súdna moc
-Najvyšší súd USA
-predseda+ 8 sudcov-menuje prezident so suhl. 2/3 senatu na neobm. obd.-právo rozh. o ústavnosti med. zmluv, fedr. a št. zák., normat. a ind. právnych aktoch výk. moci a súd. rozh, má právo vyhlásiť zákon za neplatný ak je v rozpore s ustavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat