Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lenského pokus o syntézu sociálnej stratifikácie

Lenského pokus o syntézu sociálnej stratifikácie
Najznámejší pokus o vytvorenie teórie sociálnych nerovností a sociálnej stratifikácie uskutočnil americký sociológ Lenski a prezentoval ho v knihe Moc a privilégium. Lenski vychádzal z názoru, že jedna teória stratifikácie je schopná lepšie vysvetliť jednu či niektoré stránky tohto javu, a iná či iné koncepcie stratifikácie sú zas schopné lepšie vysvetliť iné stránky sociálnych nerovností.
Lenski sa domnieval, že v sociológii postupne vzniká syntéza dvoch základných prístupov k sociálnym nerovnostiam a sociálnej stratifikácii, a to konzervatívny prístup a radikálny prístup.
Lenski sa s využitím Hegelovej metódy syntézy podujal integrovať platné poznatky funkcionalistickej a konfliktualistickej teórie stratifikácie a vyriešiť problém sociálnych nerovností a stratifikácie na vyššej úrovni, na úrovni syntézy. Zaujímal sa pri tom najmä o príčiny stratifikácie a sústredil sa viac na moc a privilégia ako na prestíž. Pri skúmaní štruktúry systémov distribúcie vychádzal z názoru, že štruktúra sú vlastné vzťahy častí systému a že spoločnosť sa skladá z troch prvkov: z jednotlivcov, u tried a z triednych systémov, ktoré predstavujú rôzne organizačné úrovne systému distribúcie vzácnych hodnôt. Sociálnu stratifikáciu Lenski chápal ako multidimenzionálny jav. A triedu definoval: súhrn osôb v spoločnosti, ktoré zaujímajú podobnú pozíciu vzhľadom na určitú formu moci, privilégií či prestíže. Mocenskú triede definoval ako: súhrn osôb v spoločnosti, zaujímajúcich podobnú pozíciu vzhľadom na silu či určitú formu inštitucionalizovanej moci.
Lenski sa vo svojej štúdii venoval aj problematike statusovej konzistencie a inkonzistencie. Lenski so svojimi empirickými údajmi dokázal, že miera sociálnej nerovnosti rastie s technologickým rozvojom spoločností a v určitom období začína klesať.

Pri hodnotení Lenského pokusu o syntézu sa sociológovia nezhodli ani v jej základnom hodnotení, či je to naozaj pokus o syntézu, alebo len variant konfliktualistickej teórie, ktorá absorbovala niektoré prvky funkcionalistického prístupu k chápaniu sociálnych nerovností a stratifikácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat