Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkcie politol. plní konkr. spoloč. funkcie

Funkcie politol. plní konkr. spoloč. funkcie:
a)poznávacia - je podmienená týmkže kategórie, pojmy a princípy rozpracované politológ. umožň. hlbšie a dokonalejšie poznávať polit.život spoločn., presnejšie zhodnotiť polit.realitu a lepšie sa orient.v obrovskom množstve polit.javov a procesov.
b)metodologická - vyplýva z toho,že poznatky,kt.politológia získava a prezentuje umožň.jednotlivcom,ale aj olit.subj.,rozvíjať polit.aktivitu na zákl.hlbších znalostí a teda aj účinnejšie ovplyvňovať polit.život spoločnosti.
c)výchovná - je zal.predovš.na tom,že politolog. poznatky,ako aj vlastné polit.aktivity a skús.formujú polit. myslenie a ovplyvň. polit.správanie.

3.Politika v politológii: Rozdiely v def.nie sú len v teoret.a odborných prácach,ale aj v bež.soločenskom živote.Polit.od svojho počiatku inštitucionalizovala od rôz.foriem vlády. Tieto sa v dôsl.bojov striedali od monarchie,cez tyranidy, aristokraciu, oligarchiu, politeiu až po ochlokraciu Najčast.formami boli tie,kt.boli zal.na vláde jednotlivca, al.malých skupín.Pri jej definovaní sa stretávame s tým,že je vždy závislá od svetonázoru konkr.subjektu,od jeho spoloč.postavenia,vyznávaných polit.hodnôt...Definícií politiky je veľmi veľa.Už mnohí politici či teoret.opakovali a prízvukovali známu vyšl.nemeckého politika a vojvodcu z 19.st. Bismarcka,že „Politika nie je exaktná veda...je to umenie možného“. Mnohí považ.polit.za plánovité, organizované, cieľavedomé soc.konanie, kt. je zamer.na vybudovanie udržanie, al. zmenu spoločensko-polit. poriadku...
Ako každý iný spoloč. jav má aj polit.svoju vlastnú štruktúru,kt. tvoria nasl.prvky:
a)sociálno-ekon. základňa - tvoria ju soc.skup.,profesie,rôz.lokálne a regionálne skup., národy, národnosti, náboženstvá, polit. strany, hmutia, nátlakové skup.
b)politické idey -nimi sa stávajú len tie idey,kt.dokážu osloviť aj ďal.jednotlivcov, dokážu ich získať pre spoloč.akciu.
c)praktické konanie (polit.prax) - politika je predovš.praktickou,kolektívnou činnosťou.
d)polit.inštitúcie - polit.si nevyhnutne vyž. zodpovedajúce inštit.,medzi kt.patria štát,polit.strany a hnutia, odborové zväzy,záujmové združenia,rôz.volebné zoskupenia, aliancie...

Polit.život je spravidla priestor,v kt.polit. vzniká, funguje a rozvíja sa. Týmto termínom sa označ. relatívne samostatná obl. soloč. života, akýsi samoregulujúci systém spoločnosti, kt. má svoje vlastné zákonitosti vzniku a fungovania.

Žádné komentáře:

Okomentovat