Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VOĽBY A VOLEBNÉ SYSTÉMY

3. VOĽBY A VOLEBNÉ SYSTÉMY:
1. Voľby a ich zákl.funkcie: Teória volieb ako organická súčasť polit.vedy sa začala utvárať v súvisl.s rozvojom parlamentarizmu. Voľby umožň.preklenúť dilemu,že vš.moc pochádza od ľudu,avšak jej výkon uskut.v mene ľudu polit. vedenie. Voľby v demokrat. spoločn. sú všeobecné, rovné, priame a tajné, musia byť uskut. v predpís. lehotách,verejnosť má mať možnosť výberu medzi jednotl.kandidátmi a polit.stranami. Medzi zákl.prvky volieb patrí:
a) princíp výberu - je dynamickou súč. voleb. procesu a umož.variabilitu vlastnej voleb.činnosti.Akcenuje subjekt.stránku volieb,predpokl.viac možných alternatív.Pri rozhod.voličov dôl.úlohu zohráva sociálnoekon.postavenie voličov.
b)princíp väčšiny - výber uskut.prostr.hlasovania vytvára väčšinu a menšinu v zastupiteľskom zbore,či v miestnych.org.samosprávy.Je.zákl.demokrat.princípom,pomocou kt. je možné riešiť polit. konfrontácie pokojnými prostriedkami. Je formálne-matematickým pravidlom... Je potrebné zdôr., že pojmy “väčšina“ a “menšina“ nemožno zamieňať pojmami správne - nesprávne rozhodnutie. Väčšinový princíp urč, kto vládne a nie ako vládne. Z množstva rôz.interprtácií úloh a funkcií volieb možno vyzdvihúť nasledovné:
1.Voľby sú prostr. legitimácie polit. syst. na zákl.reprezentácie názorov a záujmov voličov a prenesením ich dôvery na strany a osoby.
2.Voľby sú prijateľným prostr.výberu polit. elity.
3.Voľby sú procedúrou pokojného rieš. polit.konfliktov v spoloč. kt.umožň. realizovať konkurenčný boj o polit. moc na zákl. stanovených pravidiel hry.
4.Voľby sú prostr.,kt.aktivizuje možnosť mocenských zmien.
5.Voľby sú prostr.mobilizácie voličov pre urč.hodnoty,ciele a programy a tiež i nástrojom upevň.občianskeho vedomia a účasti ľudu na polit. živote. (V.Kolokočka)

Žádné komentáře:

Okomentovat