Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systémy sociálnej stratifikácie

Systémy sociálnej stratifikácie
Sociálna stratifikácia je nevyhnutnou a odvekou črtou ľudskej spoločnosti. Najprimitívnejšie stupne vývoja ľudskej spoločnosti - spoločnosti lovcov a zberačov – ktoré nevytvárali nadprodukt, boli najskôr egalitárne. V týchto skupinách ešte neexistovala konkurencie, bola v nich typická spoločná participácia všetkých členov.

Systémy sociálnej stratifikácie boli a sú v rôznych spoločnostiach rôzne. V niektorých sa jednotlivci už svojím narodením zaradia do určitých vrstiev a po celý živor sa nemajú možnosť z nej dostať. Osoby z nižších vrstiev teda môžu príslušníkom vyšších vrstiev len závidieť. V iných systémoch sociálnej stratifikácie majú jednotlivci možnosť zmeniť, napríklad zlepšiť si svoje postavenie, zmeniť svoju pozíciu v stratifikačnom systéme, a to na základe uplatnenia svojich schopností a talentu, na základe práce, prostredníctvom sobáša či iným spôsobom. Jednotlivci si v týchto systémoch môžu, samozrejme, tiež zhoršiť svoje postavenie.

Kastovnícky systém
Kasta označuje zaradenie do dedičných skupín v rigídnom systéme sociálnej stratifikácie. Jednotlivci sú natrvalo umiestnení na určitej sociálnej úrovni na základe zdedeného sociálneho statusu. Členovia jednotlivých kást sú prísne obmedzovaní vo voľbe svojho povolanie, spôsobu života, miesta bydliska a v sociálnej participácii. Manželstvá členov rôznych kást sú zakázané. Tento systém stratifikácie sa spája hlavne s hinduistickou časťou Indie a vedci, ktorí ho skúmajú, ponúkajú dva pohľady na jeho pôvod a podstatu.
Jedni tvrdia, že kastovnícky systém možno vymedziť len v rámci Indie - jej dejín, charakteristík a racionality – a že je len typickým indickým systém sociálnej stratifikácie.
Druhá teória tvrdí, že tento systém stratifikácie možno nájsť nielen v hinduistickej Indii, ale aj v iných spoločnostiach, ako napr. na Arabskom poloostrove, v Japonsku, Guatemale, Polynézii, JAR.....
Slovo kasta pochádza z portugalského výrazu casta – čistá rasa, ten pochádza z latinského slova catus, čo znamená mravne čistý, bezúhonný. V Indii je slovo kasta neznáme, domáci termín na označenie tohto systému stratifikácie je jati (džáti). Max Weber sa napríklad domnieval, že kasty majú etnický základ a ich pôvod je spätý s vojenskými výbojmi. Durkheim zas zdôrazňoval náboženské pozadie tohto systému stratifikácie.
V súčasnosti sa indická spoločnosť (hinduistická) skladá z niekoľkotisíc kást a podkást.

Žádné komentáře:

Okomentovat