Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Návrat k skúmaniu tried

Návrat k skúmaniu tried
Začiatkom sedemdesiatych rokov sa výskum sociálnej štruktúry na Slovensku, podobne ako v Čechách preorientoval na výskum tried ako jadra sociálnej štruktúry. Bol to skôr dôsledok nižšej teoretickej úrovne slovenskej sociológie.
Robotnícka trieda bola v socialistickej sociálnej štruktúre vedúcou spoločenskou triedou, čo však znamenalo jej vyššie postavenie v porovnaní s ostatnými triedami. Problematike robotníckej triedy sa v tomto období najviac venoval F. Tašký, problematike triedy družstevných roľníkov V. Bauch a inteligencii R. Roško.

Skúmanie zbližovania tried a sociálnych skupín
Priamymi účastníkmi výskumu boli sociologické pracoviská Bulharska, Československa, Maďarska, NDR, Poľska a Sovietskeho zväzu.
Problém zbližovania sa nestal vedeckým problémom na základe teoretických úvah sociológov, ale na základe politického rozhodnutia.
Teoretické východiská, ktoré boli prijaté v medzinárodnom projekte, vytvárali iba všeobecný rámec, ktorý poskytoval možnosť teoreticky rozpracovať jednotlivé tematické okruhy. V teoretickej časti medzinárodného projektu sa zbližovanie chápalo ako posledný z piatich stupňov v procese prechodu od triednej spoločnosti k beztriednej. Autori tejto koncepcie vychádzali z Leninovho programu odstránenia tried, ktorý vznikol v dvadsiatich rokoch a prostredníctvom ktorého chcel Lenin budovať komunistickú spoločnosť v Rusku. Proces zbližovania robotníckej triedy a inteligencie v socialistickej spoločnosti sa považoval za zákonitý, t.j. nevyhnutne sa uplatňuje všade tam, kde sa inštalovala socialistická sociálna štruktúra a kde sa táto štruktúra progresívne vyvíja.
Cieľom výskumu bolo vymedziť alebo odkryť rozdiely medzi robotníckou triedou a inžiniersko-technickou inteligenciou, s akcentom na zobrazenie dosiahnutej úrovne procesu zbližovania, alebo prekonania rozdielov medzi týmito základnými spoločenskými skupinami. Pre tento účel boli zjednotené nástroje získavanie údajov, procedúry výberu a obdobie, v ktorom sa výskum uskutočnil.

Žádné komentáře:

Okomentovat