Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Znaky polityckého systému

Znaky polityckého systému:
A.)Zvrchovanosť
B.)Podmienenosť spoločenského prostredia C.)Reletívna samaostatnoť.

A.)-tj.že práve PS sa realizuje polit.moc v danej spoločnosti.Je daná tým,že rozhodnutia kt.sa príjmajú sú závezné pre celú spoločnosť.

B.)-tj.predovšetkým sociálnou a ek.štruktúrouC.)-je determonovaná špecifickým mechanizmom štrukltúr a funkcií soc.skupín.PS je zčťasti formalizovaný,pretože vzťahy v ňom sú regulované právnymi a polityckými normami.Všetky znaky majú všeobecnú platnosť.

Šruktúra PS: -týmto pojmom vyjadrujeme usporiadanie a rozmiestnenie väzieb kt.ho vytgvárajú. Je to spojenie prvkov tvoriacich sysytém.
Prvky polityckého syst: -rozčleňujeme ich podľa toho akú plnia funkciu v PS a v danej spoločnosti.
Štátne orgány (inštitúcie) -základnou a najdôležitejšou súčasťou v PS.Majú rôzne úlohy,postavenie v rámci štátu.V prvom rade by mali plniť eufunkčnú-pozitívnu úlohu-prispievať svojou činnosťou k zachovaniu sysytému.Preto väčšinou po voľbách dochádza k výmene vedúcich predstaviteľov št.orgánov.
Politické strany-majú rôznu velkosť,význam v PS. Ich úloha-v získaní,upevňovaní pol.moci.Tvoria veľmi dôležitú súčasť v PS a môžu tiež plniť eufunkčnú al. disfunkčnú úlohu(opozícia,koalícia)
Záujmové združenia-môžu mať rôzne zamerania, tj. politycké,čiastočne polit.,celkom polit.Môžu to byť skupiny nátlaku,organizované,neorganizované-úlohou je udržať svoj polit.monopol.
Ľudia,jednotlivci-sú rozčlenení v politickej šturuktúre.Môžu byť objektom politiky,PS,ale v určitých situáciách sa stávajú rozhod.subjektom PS-pri volbách, plibiscite.Politické normy-regulujú vzťahy medzi polit. subjektami,soc.vrstvami,medzi národmi...Sú to normy zakotvené v ústave,smerniciach...
Politické vzťahy-medzi sociálnymi vrstvami,soc.skupinami,ako aj vo vnútri nich, medzi národmi,atď...Každý z týchto prvkov plní určitú rolu a funkciu.Môžeme rozlišovať prvky
A.) monofunkcionálne-plnia výhradne polit.funk.(pol.strany a hnutia)
B.) polyfunkcionálne -polit.funkcia je pre ne len jednou z mnohých f.(odborové združenia)
C.) epizodické-politika je pre ne vedlajšou záležitosťou...Podstatou správneho fungovania PS sú jasné pravidlá"hry",bez nich nastáva anarchia.Dôležitú kritériom pre hodnotenie PS je anlýza pol. štruktúry spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat