Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálny prípad

29. Sociálny prípad
sociálna udalosť, možný alebo v budúcnosti očakávaný jav, záležitosť ktorou sa zaoberáme. Sociálny problém ktorý jedinec alebo skupiny nedokáže vlastnými silami prekonať.
Sociálny prípad vzniká na základe vonkajších zásahov do života jednotlivca a skupiny /prostredie, nezamestnanosť, deviácie a iné/.

30. Sociálna situácia
stav, v ktorom sa nachádza jedinec či skupina. Súhrn sociokultúrnych okolností, s ktorými je jedinec v neustálej interakcii. Stav vytvorený súhrnom životných podmienok, okolností a vplyvov vzťahujúcich sa na určitú osobu alebo skupinu.

31. Sociálna istota
- je taká nároková zákonná zabezpečovacia sústava starostlivosti o občanov, ktorá je garantovaná štátom v období, kedy vlastným pričinením alebo od jednotlivca nezávislými príčinami sa dostali do sociálnych kolízií /invalidita, nezamestnanosť, alkoholizmus/.

32. Sociálna rovnováha
-stav jednotlivca, skupiny, spoločnosti, v ktorom globálne kvantitatívne a kvalitatívne proporcie umožňujú harmonické prispôsobovanie sa
- možno ju chápať ako harmóniu ľudských síl a hodnôt.

33. Ponytenciárna a postpenitenciárna
- sleduje vytváranie predpokladov na zaradenie sa do občianskeho života, pripravuje ľudí na rešpektovanie zákonov spoločenskej morálky, sociálnych noriem.

Penitenciárny – týkajúci sa výkonu trestu väzenský, trestanecký

Postpenitenciárny – súvisiaci s obdobím osoby po výkone trestu
-pozornosť venuje aj obmedzovaniu negatívnych vplyvov výkonu trestu na osobnosť.

33. Životný štandard

Žádné komentáře:

Okomentovat