Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká republika

7.) Česká republika
vznikla dňom 1.1.1993 rozdelení bývalej ČSFR. Pri charakteristike jej stranícko-polit.systému je potrebné vych. z tých istých všeob. zásad, kt. sú uvedené v SR. V súč. obd. je v ČR registrovaných okolo 70 polit.strán. Reálny vplyv má však iba 11 z nich. Rozdiel medzi ČR a SR je výrazný v tom, že i na českej polit. scén je prevažujúce orientácia strán na polit.stred, avšak v čes.podm. je výraznejšie prikáňanie sa k umiernenej pravici a občania prejavujú podporu viac pravicovým stranám. Vedúcu pozíciu si udržiava Občianska demokratická strana(V.Klaus), jej koaličn. partnermi s Kresťanská a demokrat.únia - Československá strana lidová (J. Lux) a Kresťanskodemokrat.strana (J.Pilip). Najsiln. opozičnou str.,kt.zaraďujeme na ľavú str.polit.spektra je Česká strana sociálnodemokratická (M.Zeman).Ďalej Komun.strana Čiech a Moravy (M.Grebeníček).

Prezident ČR je hlavou štátu, volí ho parlament na spoločnej schôdzi oboch komôr na dobu 5 r. v posledných 30 dňoch voleb.obdobia úradujúceho prezidenta a nemôže byť zvolený viac nez 2x za sebou. Môže byť zvol. kaž.občan ČR, kt. je voliteľný do Senátu (min. 40 rokov.)

Vláda ČR je vrcholným orgánom výkonn.moci.Skladá sa z predsedu,podpredsedov a ministrov. Je zodpovedná Poslaneckej snemovni a do 30 dní po svojom menovaní predstúpi pred Poslaneckú snemovňu a musí pož.o vyslovenie dôvery.

Parlamentná forma vlády v ČR. Parlament ČR je dvojkomorový a tvorí ho Poslanecká snemovňa a Senát. V súč. obd. Senát, kt. má mať podľa Ústavy 81 senátorov, volených na 6 r. - každé 2 r. sa volí tretina senátorov, nevykonáva svoju činnosť. Poslan.snemovňa má 200 člen., kt. sú volení na 4 r. Voľby snemovne sa uskut. na zákl. systému pomerného zastúpenia a do Senátu na zákl. väčšinového systému.

Súdna moc. Bol zriadený Ústavný súd je súdnym orgánom ochrany,ústavnosti. Skladá sa z 15 sudcov,kt. sú menovaní prezidentom republ. so súhlasom Senátu na dobu 10 r. Za sudcu Úst.súdu môže byť men.občan voliteľný do Senátu, kt. má vysokoškol.právnické vzdel.a bol najmenej 10 r. činný v právnickom povolaní.

Žádné komentáře:

Okomentovat