Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkcionalistická teória sociálnej stratifikácie

Obaja autori tejto koncepcie hovoria, že miera funkčnej dôležitosti sociálnych pozícií je daná tým, či určitá pozícia môže byť nahradená inými – funkčne najdôležitejšie sú teda nenahraditeľné pozície, preto teda stoja najvyššie, aj sú najlepšie odmeňované.
Davis a Moore analyzovali funkcie náboženstva, vlády, bohatstva, majetku a práce. Podľa ich tvrdenie vláda má najmä zabezpečovať dodržiavanie noriem, pravidiel, rozhodovať spory konfliktných záujmov, plánovať a riadiť spoločnosť, viesť diplomaciu, vojny ap.

Jeden z hlavných kritikov Davis a Moore koncepcie je Melvin Turmin. Spochybňoval základné predpoklady ich koncepcie, osobitne ten, ktorý tvrdí, že stratifikácia je nevyhnutná črta sociálnej organizácie, poukázal tiež nato, že funkčnú dôležitosť pozície je ťažké určiť. Turmin ďalej dokazoval, že v procese sociálnych dôsledkov stratifikácie sú možné i dysfunkcie vyplývajúce napríklad z mocenského aspektu stratifikácie. Spochybňoval tiež záver ich koncepcie, v ktorom písali o nerovnomernom rozdeľovaní moci a vlastníctva, ktoré musí vždy vyústiť do sociálnej nerovnosti.
Funkcionalistickí sociológovia sa venujú skôr skúmaniu sociálnych statusov a rolí, ktoré sú späté so sociálnym poriadkom, ako spoločenských napätí a konfliktov, ktoré spôsobujú zmeny spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat