Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Teórie sociálnej konformity

Teórie sociálnej konformity
Medzi najznámejšie teórie, ktoré vysvetľujú, prečo sa ľudia správajú konformne, patria:

- Teórie nápodoby
Podľa teórie nápodoby sa ľudia správajú konformne, preto že je v ich povahe snaha imitovať, napodobňovať. Konformné správanie je dôsledkom toho, že ľudia nikdy nevideli nič iné. Inak povedané, pre ľudí je veľmi náročné a nákladné správať sa takým spôsobom, pre ktorý neexistujú modely, vzory, ktoré by bolo možné napodobniť.

- Teória vyhľadávania príjemných a vyhýbania sa nepríjemných pocitom
Podľa teórie vyhľadávania príjemných a vyhýbania sa nepríjemných pocitom je príčinou konformného správania ľudí to, že dokážu predpovedať, anticipovať, aké správanie im môže poskytnúť príjemné a aké nepríjemné pocity. Príjemné pocity poskytuje sociálne konformné spávanie, pretože práve takéto správanie spoločnosť odmeňuje. Táto teórie opodstatňuje používanie pozitívnych a negatívnych sankcií v mechanizme sociálnej kontroly.

- Teória samoregulácie.
Podľa teórie samoregulácie príčinou konformného správania ľudí je ich osobnosť. Tá sa formuje v socializačnom procese, má sociálny charakter a človek preto uprednostňuje správanie, ktoré ju pomáhalo sformovať. Týmto správaním je práve sociálne konformné správanie.

Žádné komentáře:

Okomentovat