Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postindustriálna spoločnosť

Postindustriálna spoločnosť
-termín, ktorý do s-gie zaviedol americký s-lóg D. Bell na označenie vysokého stupňa rozvoja industriálnej spoločnosti. Tento stupeň sa konštatuje tam, kde industriálna spoločnosť vytvorila a vyvolala problémy, ktoré už vlastnými silami nedokáže riešiť. V s-gii sa stretávame aj s názorom, že tento termín označuje súčasný stav americkej spoločnosti. Ako základný rozdiel v porovnaní so spoločnosťou industriálnou sa uvádza prevládnutie sektoru služieb v spoločnosti, t.j. že viac ako polovica zamestnaných ľudí pracuje v službách (teda v oblasti distribúcie a nie produkcie). Okrem toho sú tu aj výrazné zmeny v atmosfére a životnom štýle spoločnosti - dochádza k zmenám sociálnych hodnôt a cieľov, k zmene pomeru pracovnej doby a voľného času, kladie sa dôraz na kvlitu živora a s tým súvisí citlivosť ľudí na ekologické problémy. To všetko predpokladá spoločnosť nadbytku, čo je otvorenou otázkou smerom k budúcnosti.


Informačná spoločnosť
je to jeden zo špecifických pojmov postindustriálnej spoločnosti, v ktorom sa kladie dôraz na vzrastajúci význam úlohy poznatkov, informácií (predovšetkým vedeckých) v spoločnosti. S tým súvisí zmena v interpretácii významu a dopadu nových informačných technológií (napr. CD nosičov, reprodukčných
techník , interneru a pod.) na sociálny život. Tieto problémy i sociologické otázniky sa začali objavovať v 60-tych rokoch a vrcholili v 80-tych rokoch v diskusiách a prognózach budúcej spoločnosti. K významným prognózam patrila práca A. Tofflera „Tretia vlna“. Všetky predpokladané zmeny v spoločnosti sú spájané s uplatňovaním informačných technológií (predovšetkým umelej inteligencie) umožňujúcich prekonávanie časových a priestorových obmedzení vlastných nielen tradičnej, ale ešte aj modernej spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat