Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tradičná spoločnosť

Tradičná spoločnosť
- termín označuje formy spoločenskej organizácie, resp. spoločností, ktroé existovali pred nástupom priemyselnej revolúcie. S-gia od svojho vzniku definuje modernú spoločnosť práve v protiklade k tradičnej spoločnosti. Tradičnú spoločnosť môžme charakterizovať zo 4 hľadísk:
1. Materiálna produkcia je tu založená na využívaní prírodných zdrojov a foriem energie (sily zvierat, vetra, vody), používané nástroje sú iba jednoduchým predĺžením orgánov tela, málo je rozvinutá deľba práce. V dôsledku jednoduchej techniky a slabej produktivity práce je hustota obyvateľstva relatívne nízka. Asi deväť desatín obyvateľstva žije na vidieku a zaoberá sa poľnohospodárstvom.
2. Mocenská štruktúra tradičnej spoločnosti má rôzne podoby, počínajúc občianami so silnými prvkami rodovej samosprávy, pokračujúc rôznymi typmi mestských štátov, feudálnymi zväzkami, stavovskými spoločnosťami až po silné kniežatstvá a monarchie. Moc sa uplatňuje jednostranne bez možností zmeny mocenských vzťahov.
3. Táto spoločnosť, podobne ako každá iná, istým spôsobom interpretuje svet. Tu spôsob interpretácie zodpovedá obmedzeným možnostiam kontroly, zmeny alebo predvídania udalostí. Ale aj pri týchto obmedzeniach má obraz sveta ucelený a zmysluplný charakter. Komplexnejšie filozofické alebo náboženské výklady sveta sú prístupné iba vzdelaným vrstvám, zvyšok obyvateľstva vystačí s múdrosťami na úrovni zdravého rozumu, prísloví, základných pravidiel morálky a náboženských predstáv centrovaných okolo najvýznamnejších udalostí životného cyklu ľudí.
4. Sociálny svet je značne diferencovaný. Tým, že neexistuje centrálna moc, ktorá by nivelizovala prípadné rozdiely, je spoločnosť pomerne hererogénna. Spoločnosť rozdeľujú rôzne privilégiá, stavovské zvyklosti a pod. Myšlienka o rovnosti ľudí by sa tu javila ako absurdná.

Žádné komentáře:

Okomentovat