Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Operacionalizácia

Operacionalizácia – súhrn všetkých krokov alebo operácií, ktoré musí s-lóg urobiť, aby sa od teoretickej formulácie hypotézy napojil na empirický fakt. Je to najdôležitejšia technická prípravná časť výskumu. Krok operacionalizácie musí obsahovať plné vedomie s-lóga akú informáciu chce zistiť. Pri zisťovaní finančnej situácie, sexuálneho života a svetonázoru, či náboženstva musí byť zaručená anonymita.
Podľa toho, ako sa rozširuje výskumný nástroj, taká je aj návratnosť, napr. dotazník – 95% návratnosť
(ak sa dotazník robí formou interwiew – 98% návratnosť, ak sa dotazník posiela poštou – 35%, zverejnenie v tlači – 5%). Ak s-lóg musí získať informácie o celku populácie, získa ju iba od istého reprezentatívneho výberu populácie (výberový súbor). Reprezentatívnosť=výberový súbor musí kopírovať všetky podstatné charakteristiky základného súboru (napr. populácie). Podstatné charakteristiky sú tie, ktoré sú závažné pre ten problém, ktorý skúmame. Minimálny výberový súbor=1200 ľudí.
Indikátory – keď sme definovali pojmy a izolovali relevantné premenné – indikátory sú znaky napr. sídla (vek, školy, príjem). Indikátory sú všetky znaky, z ktorých respondent vyberá zakrúžkovaním.
Kódy – indikátory musia byť zakódované, t.j. napr. každá otázka musí mať číslo, aj možnosti aj možnosti musia mať číslo.
Súčasťou procesu operacionalizácie je výber vhodných metód. V s-gii sa používajú tieto metódy:
pozorovanie
dotazník – písomný, alebo interwiew
analýza dokumentov
škály pre výskum soc. postojov
metóda sémantického diferenciálu
prípadové štúdie
kultúrno-porovnávacie analýzy ap.

Žádné komentáře:

Okomentovat