Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Využívajú sa dva hlavné spôsoby pozorovania

Využívajú sa dva hlavné spôsoby pozorovania
Neštruktúrované pozorovanie – jeho hlavnou funkciou je získavanie informácií o nových javoch alebo o nových momentoch javov. Tieto nemôžu byť známe vopred, sú objavené aj v priebehu pozorovania. Tento spôsob pozorovania a jeho zameranie sú riadené iba veľmi rámcovo otázkami, na ktoré sa hľadá odpoveď objavením niečoho nového
Štruktúrované pozorovanie – má charakter uzavretého pozorovania. Pozorujeme iba, či sa v pozorovaných javoch vyskytuje niečo, čo už bolo poznané skôr a získané poznatky o tom boli včlenené do príslušných pozorovacích kategórií. Pozorovacie kategórie sú často vypracovávané na základe poznatkov získaných z neštruktúrovaného pozorovania.

Spôsoby registrácie využívané pri pozorovaní
1. Registrácia výsledkov pozorovania
Neprístrojová registrácia – prevádza sa dvoma hlavnými spôsobmi:
a) Registrácia výsledkov protokolovaním – pozorovateľ slovne formuluje a zapisuje získané informácie o pozorovanom správaní. Tieto informácie môže zaznamenávať súčasne s pozorovaním tohto správania – ide o simultánny záznam výsledkov pozorovania. Alebo registrácia výsledkov pozorovania môže byť časovo odsunutá – ide o retrospektívny záznam výsledkov pozorovania
b) Registrácia výsledkov kódovaním – predpokladom kódovania je vytvorenie súboru kategórií, ktorými by bol vyčerpaný určitý okruh zvolených pozorovaných javov.
Prístrojová registrácia – využívajú sa dva typy registračných prístrojov:
a) Univerzálne prístroje – magnetofóny, diktafóny
b) Špeciálne prístroje – polygrafy – využívajú sa pri registrácii štruktúrovaného pozorovania na základe pozorovacích kategórií.

Žádné komentáře:

Okomentovat