Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MAKROSOCIOLOGICKÝ PRÍSTUP

MAKROSOCIOLOGICKÝ PRÍSTUP

4. Spoločnosť ako sociálny systém

4. 1. Pojem „spoločnosť“. Typy spoločností

Spoločnosť je najvšeobecnejší pojem, ktorý sociológia používa. Spoločnosť definujeme ako skupinu ľudí, ktorá je sebestačná (v produkcii aj reprodukcii). V súčasnosti je možné uvažovať iba o jednej sebestačnej spoločnosti – ľudstvo ako celok.
Spoločnosť je jednota celistvosti sociálneho (sociálnych vzťahov, procesov, konaní).
Marcel Maus – definuje spoločnosť ako skupinu ľudí, ktorá je trvalá, dostatočne veľká aby v sebe zjednotila väčší počet podskupín. Žije na určitom území, má určitú konštitúciu (hodnotovo-normatívny systém, ktorý spája celú spoločnosť). Táto konštitúcia je jej vlastná a jej daná, pričom tvorí všeobecne najplatnejší fenomén danej spoločnosti. Konštitúcia predstavuje sústavu morálnych alebo náboženských hodnôt, či noriem.

A. Tradičná spoločnosť
Formy spoločenskej organizácie resp. spoločnosti, ktoré existovali pred nástupom priemyselnej revolúcie. Môžeme ju charakterizovať zo 4 hľadísk:
1. Materiálna produkcia je založená na využívaní prírodných zdrojov a foriem energie.
2. Mocenská štruktúra má rôzne podoby. Moc sa uplatňuje jednostranne bez možnosti zmeny mocenských vzťahov.
3. Aj táto spoločnosť istým spôsobom interpretuje svet. Spôsob interpretácie zodpovedá obmedzeným možnostiam kontroly, zmeny alebo predvídania udalostí.
4. Sociálny svet je značne diferencovaný. Spoločnosť je pomerne heterogénna, lebo tu neexistuje centrálna moc, ktorá by prípadné rozdiely nivelizovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat