Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociologická teória - Zigmund Freud

„O probléme utvárania vlastného „ja“ sa vedú mnohé diskusie a z protichodných teoretických pozícií sa dospieva k do značnej miery rozdielnym záverom. Do istej miery je to dané tým, že najvýznamnejšie teórie vývoja dieťaťa kladú dôraz na rôzne aspekty socializácie.“ [Giddens]

Zigmund Freud
[Giddens]
. naše správanie do značnej miery ovládané nevedomím a tým ako do dospelosti prenášame mechanizmy potlačovanej úzkosti, ktoré sme si osvojili v rannej fáze života, väčšina týchto zážitkov sa vytráca z vedomej pamäti (metóda psychoanalýzy – slobodné rozprávanie pacienta o živote predovšetkým najrannejších zážitkov z detstva, ktoré si pamätajú)

. rozvoj osobnosti . malé dieťa je bytosť ktorá kladie nároky na okolie a nedokáže ovládať vlastnú energiu, pretože je v podstate bezmocná
. kojenec sa učí, že jeho potreby nemôžu byť vždy okamžite uspokojené, čo je bolestný proces
. kojenci nevyžadujú len jedlo a pitie, ale i erotické uspokojenie = obecná potreba blízkeho a príjemného telesného kontaktu s inými ľuďmi.
. vývoj ľudskej psychiky je proces sprevádzaný veľkým napätím, dieťa sa postupne učí ovládať svoje pudy, ale tie zostávajú skryté ak silné motivačné sily v nevedomí, tento proces má niekoľko typických štádií – dôležitá fáza medzi 4. a 5. rokom života, keď sa väčšina detí dokáže na čas vzdať trvalej spoločnosti rodičov a začleniť sa do širšieho sveta – oidipovské štádium → teória rozvoja sexuálnej identity – vnímanie rozdielov medzi pohlaviami u malých detí závisí predovšetkým na tom či majú, alebo nemajú penis, nejde len o anatomický rozdiel ale o to, že to či mám alebo nemám penis má z hľadiska mužskosti / ženskosti symbolický význam a vytvára špecifické pocity a správanie vo vzťahy k otcovi alebo matke u chlapcov a dievčat v tomto veku. Po skončení oidipovskej fázy už dieťa dokáže potlačovať erotické pocity a až do puberty nastáva obdobie latencie, keď najdôležitejšiu úlohu v živote dieťaťa hrajú skupiny rovesníkov rovnakého pohlavia. Sexuálne aktivita sa odkladá na dobu , keď biologické zmeny spojené s pubertou reaktivujú erotické túžby priamočiarym spôsobom.

Žádné komentáře:

Okomentovat