Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charakteristické znaky modernej spoločnosti

Napr. dnes používanie kreditu a elektronického podpisu umožňuje transakcie, pri ktorých sa ľudia ani nestretnú. Podobným spôsobom sú v súčasnej spoločnosti organizované systémy expertov, ktoré rozvíjajú technické vedenie bez priameho kontaktu expertov a ich klientov. Tieto abstraktné systémy prenikajú všetkým, čo robíme – čo jeme, ako bývame, ako sa prepravujeme, ako sa vzdelávame. Zásadou ich fungovania sú vzťahy dôvery – používame veci, ktoré títo experti vytvorili a používame ich na základe dôvery k týmto expertom bez toho aby sme ich mohli akokoľvek preveriť. Vzťahy, ktoré máme k týmto systémom sú vzťahy dôvery alebo viery. Podobné vzťahy sú k inštitúciám, ktoré riadia náš život.
Postoje dôvery k inštitúciám, osobám, a systémom súvisia s pocitmi bezpečia alebo rizika. Na jednej strane vedecká a technická úroveň spoločnosti chráni ľudí pred karaklizmami prírody, pretože ich často dokáže predvídať, na druhej strane mechanizmy vyviazania inštitúcií z časovo-priestorových koordinát vyvolávajú pocity vykorenenia a rôzne lokálne alebo globálne riziká. Ďalším poznávacím znamením modernej spoločnosti je plná reflexivita, ktorá prekračuje charakteristiky vlastné každej ľudskej aktívnej činnosti, t.j. kontrolou okolností tejto činnosti. Moderná reflexivita sa vyznačuje tým, že rozhodujúca časť spoločenskej činnosti a materiálnych vzťahov k prírode sa systematicky podrobuje revízii vzhľadom na dosiahnutú úroveň poznania vedy. Na vedeckom poznaní je založená aj činnosť mnohých inštitúcií. Veda sa v modernej spoločnosti stáva podstatnou súčasťou jej sebareflexie., Keďže veda je skeptická neustále pochybuje, vedecká reflexivita vyvoláva v každodennej praxi ľudí pocity existenciálneho nepokoja.
Súčasťou dymaniky modernej spoločnosti je tendencia ku globalizácii. Globalizácia znamená predovšetkým citeľné uvoľnenie a zmenu lokálnych poriadkov a ich prepojenie s tými procesmi, ktoré sú globálne. Globalizácia je dnes dôkazom, že prakticky neexistuje možnosť nezúčastňovať sa na procesoch a zmenách , ktoré rozvíja moderná spoločnosť (napr. hrozba jadrovej vojny alebo jadrovej či ekologickej katastrofy, alebo pandémie ako AIDS a drogy). Aj v tých oblastiach sveta, kde sa tradičný inštitucionálny poriadok výrazne zachoval, prebieha svojrázna transmutácia toho, čo je lokálne s globalizačným tlakom, ktorý sa do každodenného života dostáva najrôznejšími cestami.

Žádné komentáře:

Okomentovat